La pel·lícula Pacifiction, del director català Albert Serra, ha estat guardonada amb dos dels nous premis César als que estava nominada en una nit en què ha triomfat el film La nuit du 12 i en què As Bestas, que fa unes setmanes va arrasar als Goya, ha guanyat el premi a millor pel·lícula estrangera. Concretament, la pel·lícula de Serra, un thriller exòtic rodat a la polinèsia francesa, va aconseguir el premi a Millor Actor, per Benoît Magimel, que interpreta l'alt representant de la República francesa a l'illa de Tahití; i a Millor Fotografia, el vigatà Artur Tort. Tots dos van lloar el director català quan van pujar a l'escenari per recollir els seus premis, destacant la llibertat que els hi dona a l'hora de treballar, sempre obert a la improvisació: "Mai m'hauria pensat que fos possible ser tan lliure", ha dit un emocionat Magimel a París a l'hora de recollir el seu premi. 

Benoît Magimel actor pacifction efe
L'actor Benoît Magimel / Efe

La gran sorpresa de la nit és La nuit du 12, que es basa en la mort sense resoldre d'un jove: el film es va fer amb sis estatuetes de les 10 a les que estava nominada, superant a les preferides com L'Innocent de Louis Garrel o Pacifiction, que també estava nominada a millor pel·lícula i millor direcció. "És el que havíem previst, el que creiem que podria passar i ha passat. Podríem haver tingut alguna cosa més de realització meva, però vaja, era molt difícil", ha valorat el mateix Serra després de la cerimònia, en referència a premis com Millors Efectes Visuals, Millor So o Millors direcció artística, que han anat a parar a altres pel·lícules. 

As Bestas, protagonitzada per francesos, César a millor pel·lícula estrangera 

Cal recordar que Pacifiction no va rebre ni una sola nominació als premis Goya d'aquest 2023, tot i que va ser la pel·lícula espanyola que va competir al festival de Cannes i ja havia estat nominada a 9 premis César i a 8 premis Gaudí, dels quals en va guanyar 3. El film de Serra optava a fins a 17 candidatures, però finalment no va estar nominada a cap de les tantes en una gala en què Alcarràs, de Carla Simón, se'n va anar amb les mans buides i va triomfar As Bestas de Rodrigo Sorogoyen. Precisament, el madrileny va guanyar el César a millor pel·lícula estrangera per davant de la belga Close, nominada als Oscar. L'espanyola està ambientada a Galícia i narra el conflicte entre uns nous vinguts francesos i els veïns per la instal·lació d'energies renovables.  

Després d'aconseguir dos premis francesos, el català ha volgut enviar un missatge a l'Acadèmia espanyola de cinema: segons Serra, a França han sabut apreciar l'originalitat de la pel·lícula, cosa que no va passar a l'Estat, on no ha tingut cap reconeixement: "Han premiat dos dels elements més potent en la imatge, que és la fotografia, i a l'actor, que és el més hipnòtic de la pel·lícula. Això conjuga aquesta originalitat, que amb això es veu clarament que la gent ho ha entès". 

Record a Jean-Luc Godard

La 48a edició dels premis César no es van oblidar de Jean-Luc Godard, un dels directors més emblemàtics del cinema francès, mort el setembre de 2022 a Suïssa. Durant la cerimònia, va aparèixer per sorpresa Brad Pitt per entregar el premi d'Honor al director David Fincher. Abans de començar la gala, la popular actriu Juliette Binoche, que estava nominada a millor actriu, però no va aconseguir el premi, va recordar el primer aniversari de la invasió d'Ucraïna.