La vitamina D disposa de receptors específics en algunes cèl·lules del nostre organisme necessaris per exercir les seves funcions, entre elles limfòcits i macròfags, cèl·lules encarregades de la immunitat cel·lular del nostre cos. Uns baixos nivells de vitamina D influirien en aquest sistema immune, debilitant-lo i, per tant, dificultant la nostra defensa davant els agents externs com el coronavirus i altres de l'estil, adverteixen els especialistes. És per això que per millorar ara aquests nivells de vitamina D, es fan una sèrie de recomanacions a la població.

Amb la calor de l'estiu, hem de vigilar l'exposició al sol

Prendre diàriament el sol 10 o 15 minuts en braços, cames i cara

La primera mesura seria augmentar la insolació del nostre cos en la mesura possible. Per a això des de terrasses, balcons o a través de les finestres, els ciutadans haurien de prendre diàriament el sol 10 o 15 minuts en braços, cames i cara, augmentant en la mesura possible la superfície dèrmica en contacte amb el sol per poder sintetitzar més vitamina D. Ha de prendre el sol en les hores centrals del dia amb el sol alt i procurant no cremar la pell. Encara que en altres èpoques les cremes de protecció solar són recomanables, en aquest cas no, perquè el seu ús disminueix molt la producció de vitamina D. És clar, tot dependrà de l'estona que anem a estar al sol. En cas de prendre el sol de forma prolongada, l'ús de protector és el recomanable perquè la nostra pell no pateixi les gaires conseqüències negatives. Ara que comença el bon temps, serà més fàcil tenir aquesta aportació de vitamina D, però també hi ha més risc a les cremades.

Sol i vitamina D
Sol i vitamina D

La segona mesura seria augmentar en la dieta aquells productes alimentaris vegetals i animals que tinguin vitamina D, per exemple, els peixos blaus (salmó, seitons, arengs o sardines), bolets i bolets com els xampinyons, marisc, fetge d'animals, ous (rovell), alvocat, cereals, així com amb aliments enriquits amb aquesta vitamina, com els lactis que, encara que a Espanya tenen poca quantitat de vitamina D, serien una altra font.

Finalment, en determinats col·lectius amb factors de risc associats (com persones grans, institucionalitzats, nens i adolescents en creixement, lactants, dones embarassades i pacients amb malalties cròniques com malalties renals, hepàtiques, intestinals, òssies o immunitàries) es deurien suplementar amb algun producte o medicament amb vitamina D, per exemple, colecalciferol.

Per tant, en aquesta època en què encara la pandèmia està tenint un nombre de casos important, seria interessant augmentar els nivells de vitamina D perquè tenen un paper important en el sistema immunitari cel·lular a través de la seva activació en limfòcits T i macròfags i estar en millors condicions a l'hora d'afrontar qualsevol possible infecció. A més com dèiem ja estem en una època en què exposar-se al sol comença a ser rutina, i fer-ho de forma controlada ens ajudarà i molt a nivell de salut.