Fa temps que la ciència sap que l'all i la ceba són dos bulbs que serveixen per combatre diverses malalties. Malalties com les cardíaques, la diabetis i el càncer són contrarestades per aquests dos vegetals segons s'ha evidenciat per investigadors mèdics.

Quant al càncer, són diversos els estudis que han investigat la relació entre el consum de ceba i all i el risc de càncer colorectal, d'estómac i de pròstata. Les conclusions dels treballs diuen que els qui consumeixen aquests dos vegetals tenen menys possibilitats de patir els tipus de càncer citats.

Ceba

Recentment un equip de la Universitat de Búfal, en l'estat de Nova York, ha estudiat la possible incidència positiva de l'all i la ceba en el càncer de mama. Per a això, van escollir una població de dones de Puerto Rico.

El perquè d'aquesta elecció té a veure amb dos motius. D'una banda, el càncer de mama té una menor incidència en Puerto Rico respecte als Estats Units i, per l'altre, una salsa porto-riquenya coneguda com a sofregit, molt present en la dieta local i els principals ingredients de la qual són l'all i la ceba, van cridar l'atenció dels investigadors. Les conclusions del treball han estat publicades a la revista Nutrition and Cancer.

Per dur a terme el treball d'investigació, l'equip va utilitzar registres clínics de 314 dones d'entre 30 i 79 anys que havien tingut càncer de mama entre 2008 i 2014. Així mateix, es va incloure 346 dones com a participants de control que no tenien antecedents de càncer més enllà d'un possible càncer de pell del tipus no melanoma.

Per conèixer els hàbits alimentaris de les dones, se'ls va fer omplir un qüestionari sobre els seus costums diaris de dieta, així com quant all i quanta ceba ingerien, incloent el sofregit.

Com a resultat de l'estudi, els investigadors van trobar una relació inversa entre el consum d'all i ceba i els casos de càncer de mama, en comparació amb el baix consum d'aquests vegetals. Tant que es va descobrir una disminució del risc de patir càncer de mama del 67 per cent entre les que consumien ambdós vegetals respecte als quals no els consumien.

All

Malgrat que el treball dels científics de la Universitat de Búfal no és capaç d'explicar quins són els mecanismes que produeixen els beneficis del consum de l'all i la ceba, els autors creuen que els efectes anticancerígens ha de veure amb dos elements que comparteixen ambdós vegetals: els compostos organosulfurats i els flavonols.

La S-alilcisteïna, el disulfur de dial·lil i el sulfur de dial·lil en l'all i els sulfòxids d'alquenil cisteïna en la ceba han demostrat propietats anticancerígenes en els éssers humans, així com en estudis experimentals en animals, segons relaten els autors de l'estudi.