Hi ha una manera senzilla i universal de mesurar l'estat físic d'una persona i la salut del seu cor: mesurant la freqüència cardíaca en repòs. Una freqüència cardíaca en repòs més baixa s'associa amb una millor condició física i una millor salut cardiovascular i protecció contra els atacs cardíacs.

Així, si estàs buscant reduir la freqüència cardíaca de forma natural, es pot aconseguir portant una dieta basada en vegetals i combinada amb la pràctica regular d'exercici.

La freqüència a què batega el cor en repòs és una mesura del cor que bomba la menor quantitat de sang requerida pel cos quan no fas exercici, menges o estàs dempeus.

Què és un ritme cardíac en repòs saludable

El ritme cardíac en repòs mitjà és entre 60 i 100 batecs per minut. Tanmateix, augmenta gradualment amb l'edat i, en general, és més baix per a les persones que realitzen activitats físiques constants i porten estils de vida saludables. Les persones actives poden tenir un ritme cardíac en repòs tan baix com 40 batecs per minut perquè el seu cor és fort i eficient, per la qual cosa no necessita bombar amb tanta freqüència com un cor més feble per bombar volums de sang a través dels òrgans i les extremitats.

Per què és bo tenir una freqüència cardíaca baixa en repòs

Un ritme cardíac en repòs més baix pot indicar una bona salut cardiovascular i està associat amb la longevitat i la reducció de les malalties cròniques. Encara que és cert que són diversos els factors que poden influir en el ritme cardíac en repòs, inclosos els medicaments, la posició del cos, l'estrès i l'estructura vascular, és important considerar el ritme cardíac en repòs juntament amb altres factors, com la pressió arterial i els nivells de colesterol, en avaluar el benestar cardiovascular.

Portar una dieta saludable i equilibrada, juntament amb un exercici rutinari, contribueix a un ritme cardíac en repòs més baix. Per reduir-lo es recomana menjar dinars equilibrats rics en vegetals i proteïnes d'origen vegetal, baixes en greixos saturats i eliminar els greixos trans, els carbohidrats refinats, el sucre afegit, l'alcohol i la cafeïna.

Aliments que ajuden a reduir la freqüència cardíaca en repòs

  • Verdures de fulls verds

Les verdures de fulla verda, com l'espinac i la col arrissada, contenen vitamines i minerals essencials (com la vitamina K), que estan relacionades amb un menor risc de malaltia cardiovascular. A més, tenen un alt contingut de magnesi i potassi, que s'associen amb una pressió arterial reduïda i una freqüència cardíaca més baixa.

Un plato de espinacas
Un plat d'espinacs / Unsplash
  • Àcids grassos omega-3

Els àcids grassos omega-3 es consideren greixos saludables amb molts beneficis per a la salut del cor. Les excel·lents fonts dietètiques d'omega-3 inclouen llavors de xia, llavors de cànem, llavors de lli, nous i cols de Brussel·les. Aquests aliments afavoreixen una pressió arterial reduïda i una menor acumulació de placa a les artèries.

  • Cereals integrals

Els cereals integrals funcionen indirectament per reduir el ritme cardíac en repòs en ajudar-te a sentir-te ple per més temps, el que amb el temps promou la pèrdua de pes i alleuja la tensió del cor. Els cereals integrals saludables per al cor inclouen arròs integral, civada, quinoa, blat sarraí, ordi i mill.

  • Vi negre (Resveratrol)

El vi negre i el resveratrol, un compost vegetal que actua com a antioxidant i es troba comunament al vi negre, el raïm i les baies, es relacionen amb un colesterol més baix, una pressió arterial reduïda i una millor salut cardiovascular. Les propietats antioxidants del vi negre i el resveratrol són essencials per combatre l'estrès oxidatiu en l'àmbit cel·lular. Si no es controla, l'estrès oxidatiu pot exercir una pressió excessiva sobre el cor i interferir amb els processos normals del cor, el que pot provocar problemes amb el ritme cardíac en repòs amb el temps.

  • Oli d'oliva

L'oli d'oliva és un greix saludable per al cor amb alt valor antioxidant i una excel·lent alternativa a altres opcions de greix, com la mantega, que poden augmentar els nivells de colesterol i exercir una pressió innecessària sobre el cor.