Un dels productes de la terra que més distingeixen els països de sud d'Europa és el vi. Sobre el vi s'ha escrit moltíssim des de tots els punts de vista, també des dels beneficis que reporta per a la salut, begut amb moderació. Són diversos els estudis recents que, per exemple, afirmen que el vi negre ajuda a tenir determinades millores en la salut.

Però també és cert que circulen per allà molts mites sobre les bondats de beure vi negre. Tan és així, que és bastant habitual acabar confonent quins beneficis sobre el mateix responen a una realitat i quins són senzillament falsos. Per això a continuació repassarem algunes d'aquestes afirmacions per posar a cada cosa al seu lloc.

El vi negre és un antioxidant

És cert que conté antioxidants que poden millorar el colesterol i ajudar a mantenir una pressió arterial saludable. Tanmateix, cal assegurar-se de no beure tant vi negre que l'alcohol acabi per contrarestar els beneficis protectors amb què compta.

Brindis

Millora el colesterol

Mantenir el colesterol dins d'un rang saludable és important si es desitja reduir el risc de malaltia cardíaca i segons un estudi publicat a la revista Clinical Nutrition, el vi negre augmenta el colesterol bo (HDL).

Disminueix la pressió arterial

No existeix evidència definitiva que el vi negre redueixi la pressió arterial. De fet, l'alcohol realment l'augmenta. Però ja que l'alcohol tendeix a relaxar les persones, pot disminuir lleugerament la pressió arterial, encara que només per un curt període de temps. Un fet que no servirà d'ajuda a la hipertensió crònica.

Redueix el risc d'atac cardíac

El vi negre i altres tipus d'alcohol poden augmentar immediatament el risc d'atac cardíac i accident cerebrovascular, segons afirma l'American Heart Association. Aquest risc, tanmateix, disminueix amb el temps. Mentre es consuma una quantitat moderada, el vi negre no danya el cor a llarg termini.

Botellas va venir

El vi negre és saludable per a tothom

Les dones i els homes experimenten l'alcohol de manera diferent, per la qual cosa l'han de consumir de manera diferent. Aquest fet es deu sobretot a qüestions de massa corporal. Un vas de vi al dia és suficient per a les dones, mentre que els homes no han de beure més de dos vasos al dia.

En definitiva, la comunitat científica accepta com certes algunes de les propietats beneficioses del vi negre però també creu que fa falta més investigació per poder realitzar asseveracions taxatives quant a la seva influència en la salut cardiovascular. Per això, mentrestant, es pot continuar gaudint del vi negre encara que sigui de forma molt moderada.