El TDAH és una patologia psiquiàtrica que afecta entre un 5 i un 7% dels nens i entre un 4-5% dels adults. En molts casos la seva aparició és a causa de factors genètics, encara que també pot deure's a danys durant el període de gestació en el desenvolupament del cervell o a lesions cerebrals durant els primers mesos de vida, encara que el cert és que fa falta molta investigació sobre això.

Es manifesta amb hiperactivitat, problemes de concentració i d'atenció, la desorganització i incapacitat per emprendre, desenvolupar i finalitzar feines o tasques, la inconsistència, la impossibilitat de planificar-se d'una forma adequada o les badades contínues.

Sucre i TDAH (trastorn de dèficit d'atenció i hiperactivitat)

S'han realitzat extenses investigacions sobre la correlació entre el consum de sucre i el risc i els símptomes del TDAH, però el cert és que els resultats són contradictoris. Per exemple, en aquesta revisió realitzada al Brasil, els resultats indiquen que els patrons dietètics poc saludables, amb un elevat consum de sucre i greixos saturats, augmenten els símptomes del TDAH.

Alternativament, els patrons dietètics saludables, com un alt consum de fruites i verdures, tenen un efecte protector. En un altre estudi dut a terme a l'Iran sobre el consum de sucre i refrescos i els símptomes del TDAH es conclou que la seva ingesta provoca també més hiperactivitat i dèficit d'atenció.

Tanmateix, en aquesta investigació també realitzada al Brasil, es conclou que en els nens de 6 a 11 anys, un consum de sacarosa més gran no es va associar amb un risc més gran de TDAH. Encara que la sacarosa és només un tipus de sucre, aquests resultats poden mostrar que només certs tipus de sucre influeixen en el TDAH.

Terrones de azúcar / Unsplash
Terrossos de sucre / Unsplash

Altres aliments i TDAH

També s'ha analitzat que els additius artificials, que sovint es troben en aliments amb alt contingut de sucre, poden afectar negativament els símptomes del TDAH, però també són molt contradictoris. Respecte a la cafeïna, nombrosos estudis asseguren que el consum de cafeïna pot ajudar a reduir els símptomes del TDAH. El més probable és que això es degui als efectes de la cafeïna en el sistema dopaminèrgic, així com a altres possibles interaccions amb els neurotransmissors.

En qualsevol cas, l'alt consum de sucre no es recomana en cap cas per a qualsevol sector de la població o patologia. I encara que no hi hagi estudis concloents, moltes persones al·leguen que senten més sensació d'inquietud si consumeixen aquest aliment. Per això és recomanable limitar la quantitat, així com la dels aliments processats, les begudes com sucs o refrescos, i qualsevol aliment que porti sucre afegit.

Per això és important llegir l'etiqueta del producte i comprovar si porten sucre de qualsevol tipus, com a glucosa, sacarosa, dextrosa, xarop de glucosa, fructosa, oligofructosa, xarop de fructosa, caramel, mel, suc de fruita concentrat, dextrina, maltodextrina, midó modificat de blat de moro o tapioca.