Sovint els nens ens pregunten què hi ha per berenar. A continuació us donem unes petites recomanacions per preparar un berenar saludable. Tradicionalment associem el berenar amb un menjar dolç amb la brioixeria com a protagonista, però sovint aquests aliments contenen una sèrie d'ingredients gens saludables, com el sucre refinat o greixos saturats...

Si volem practicar una alimentació saludable cal evitar la brioixeria i els sucs convencionals. L'alimentació saludable es practica a tots els apats. A continuació, us en deixem una referències que us poden ajudar a l'hora d'adaptar-vos a les necessitats infantils.

Si volem practicar una alimentació saludable cal evitar la brioixeria i els sucs convencionals

Els aliments: És més saludable prendre aliments d'absorció lenta com a pa o fruita. La brioixeria industrial conté sucre ràpid, que pot afectar directament l'estat d'ànim: el nen pot experimentar eufòria i al cap d'una estona, en canvi, estar de molt mal humor.

Berenar
Un nen menjant síndria
  1. La qualitat: Sempre que sigui possible tindrem pa ecològic amb massa mare i fruita ecològica de temporada i proximitat. La qualitat d'aquests aliments és garantia de nutrients, però també d'aliments més gustosos i, per tant, més fàcils d'acceptar.
  2. L'hora: Agafarem com a referència el moment després de la migdiada. Hi ha nens que dormen més que d'altres; cal respectar el ritme.
  3. La quantitat: Pel que respecta a la quantitat, cal tenir en compte que el berenar actua com a pont entre el dinar i el sopar; si oferim molt menjar, a l'hora de sopar no tindran gana. Així doncs, valorarem la quantitat que oferim en funció del temps que quedi fins a l'hora de sopar.
  4. El moment: Des de petits, i sempre que sigui possible, buscarem l'espai i l'entorn adequats per gaudir del moment d'alimentar-nos; així és com reconeixem la seva importància. Podem donar un entrepà mentre tornem a casa, però si aprofitem l'ocasió per asseure'ns en un banc, estarem molt més tranquils i podrem compartir el moment. A més, no és gaire recomanable donar el berenar en moviment, ja que fa treballar massa al cos.

Una vegada coneguts els conceptes, valorem totes les opcions que tenim a l'abast:

  • Inclourem: compotes de fruita, fruita fresca amb bastonets de pa, entrepans petits (de formatge, melmelada, compota, tahina, patés de verdures), galetes d'arròs, ocasionalment iogurts, magdalenes, galetes i pastissets casolans. Per beure: aigua, sucs de fruita i llets vegetals.
  • Evitarem: el pernil York (si volem donar porc, val més introduir-lo a partir dels quatre anys), el pa i la brioixeria industrial, els iogurts ensucrats o amb fruites (és millor menjar iogurt natural i sense fruita; així podrem conèixer el seu sabor i textura).