Solem associar les fruites amb les postres, però no hi ha res que t'impedeixi d'afegir-les als entrants o als plats principals per crear una subtil combinació de dolç i salat. Els teus fills no volen menjar pomes? Talla-les a trossos i barreja-les en una amanida d'escarola amb nous i formatge blau. A ningú li agrada el dolç sabor amarg de l'aranja? No hi haurà qui es resisteixi a una combinació d'enciam de fulla de roure, alvocat en rodanxes, gambes cuites i aranja preparada amb una deliciosa vinagreta de llima i coriandre.

Consumeix fruita que ja no té gaire bon aspecte

Un llarg viatge, una llarga estada al frigorífic o la sobreproducció poden generar grans quantitats de fruita deteriorada. Per aprofitar-la, rosteix-la al forn amb una mica de sucre, prepara una melmelada o afegeix-la a un pastís. Potser una de les receptes més habituals sigui la compota de poma, que també funciona a la perfecció amb verdura tallada a dauets i cuinada lentament amb una mica d'aigua, sucre si és necessari, i espècies al gust. Una altra manera d'evitar que arribin a les escombraries és preparar sucs i smoothies, com aquests batuts verds per a un bon xut d'energia. Una combinació també deliciosa: plàtans madurs, espinacs, kiwi, gingebre fresc, llet i un toc de mel. Es tracta d'una bona opció per a les fruites fetes malbé que els grans supermercats (principals actors de la cadena alimentària) a poc a poc estan aprenent a no llençar a les escombraries.

Fruites
Fruita

Cuina les pells

Doncs sí, fins i tot les pells es poden consumir per reduir el desaprofitament alimentari. La pell i el cor de la poma i la pera solen descartar-se, però poden convertir-se en delicioses infusions calentes o fredes. Cou-les en una mica d'aigua calenta durant uns 20 minuts. Hi pots afegir unes gotetes de suc de llimona després del bullit i gaudir d'una infusió calenta (amb un toc de mel, més bona encara) o fregeixi una vegada filtrada. La pela dels cítrics es pot gebrar per preparar unes orangettes o afegir sabor a un pa de pessic. I una idea superinnovadora! Melmelada de meló preparada amb la pell sense la part més dura tallada atrossets. La lluita contra el malbaratament comença a la taula: estalvia i gaudeix de plats deliciosos.

Fins i tot les pells es poden consumir per reduir el desaprofitament alimentari

Cap a una alimentació sense residus

S'estima que una tercera part dels aliments destinats al consum humà es rebutgen a tot el món. Segons un estudi fet per ADEME a França sobre la situació de les pèrdues i els desaprofitaments i la manera com es gestionen en les diferents etapes de la cadena alimentària, anualment es registren 10 milions de tones de pèrdues i rebutjos de productes, la qual cosa suposa unes pèrdues comercials d'al voltant de 16.000 milions d'euros. Tanmateix, a Espanya, igual que en altres països, els consumidors podrien evitar gran part d'aquestes pèrdues. Els aliments malbaratats són aliments perfectament comestibles que acaben a les escombraries. Les grans quantitats d'aliments rebutjats (fruita, verdura, aliments secs, carn, peix, etc.) suposen un veritable repte per al medi ambient i un gran cost per als consumidors i el planeta.