La xufla s'està donant a conèixer per les seves propietats i beneficis que aporta a la nostra salut, i no només per ser la matèria primera amb què s'elabora l'orxata. Els esmentats beneficis ja eren coneguts pels antics imperis egipcis, perses i xinesos, que ja utilitzaven la xufla pel seu valor medicinal amb finalitats curatives.

La xufla és una gran font de minerals naturals. Aporta calci, que ajuda a mantenir sans les dents i ossos, intervé en la coagulació sanguínia i en la transmissió de l'impuls nerviós. El magnesi també està implicat en la formació de dents i ossos i a més ajuda a mantenir l'activitat dels músculs i els nervis, afavorint un sistema immunitari saludable.

Un aliment amb molts minerals

El potassi i el sodi ajuden ajuden al correcte funcionament de nervis i músculs, són minerals essencials per al correcte creixement de l'organisme. El fòsfor a més participa en l'emmagatzemament i la correcta utilització de l'energia i el zinc intervé en el desenvolupament i el creixement dels òrgans sexuals i en la funció dels sentits del gust i l'olfacte. En aquest últim sentit, destaca per la seva qualitat en estimular la producció d'hormones sexuals. La niacina que conté aquest aliment, és una vitamina (B3) que, entre altres funcions, ajuda a eliminar les substàncies químiques tòxiques de l'organisme. Aquesta substància a més participa a la producció d'hormones esteroideas sintetitzades per la glàndula suprarenal, hormones que es relacionen amb l'estrès i les hormones sexuals.

 

xufla
xufla

La xufla, i per tant els seus derivats, són una gran font de vitamina E, que ajuden a prevenir l'hemòlisi, i vitamina C, que afavoreix la formació de col·lagen i l'absorció de ferro per a la protecció d'ossos i dents. Ambdues vitamines tenen funció antioxidant, ajuden la creació de glòbuls vermells i la protecció de les membranes cel·lulars.

L'àcid fòlic que aporta el tubercle (o Vitamina B9) ajuda la formació de glòbuls vermells i blancs i la Vitamina B6 intervé en el funcionament de les cèl·lules nervioses i en la formació d'anticossos i glòbuls vermells. Tant la tiamina (B1) com la riboflavina (B2) són vitamines que intervenen en el metabolisme energètic i la niacina a més, ajuda a generar les hormones sexuals.

A més de la gran quantitat de minerals i vitamines que aporta la xufla, és una font d'energia natural gràcies al seu contingut de midó i sacarosa, necessària per dur a terme les funcions vitals i afavorir el creixement, amb un alt contingut en fibra, de forma similar als cereals integrals, fruita seca i fruites que facilita el trànsit intestinal, millora el restrenyiment, redueix el colesterol i millora el control glucèmic.