Amb l'arribada de la calor, les fruites i les verdures estan prenent el protagonisme en supermercats, cuines, i clar, en la nostra dieta. En els últims dies us estem parlant d'algunes de les fruites tropicals més conegudes, que són sens dubte més desitjables quan la calor s'intensifica. Avui és el cas dels litxis.

Beneficis dels Litxis i les seves propietats per a la salut

  • D'entre els beneficis dels litxis, podem dir que tenen gran quantitat de fibra soluble que ajuda a mantenir una bona salut intestinal ajudant a netejar el còlon.
  • El seu contingut en catequines, amb propietats antiinflamatòries, la converteixen en ideal per a persones amb dolors estomacals i gastritis.
  • El litxi és una font de vitamina B i àcid fòlic. Aquestes vitamines ajuden, enfortint el sistema immunològic i millorant el funcionament del fetge.
  • Si algun nutrient fa característic el litxi, és la vitamina C. Té el doble que altres cítrics, cobrint les necessitats diàries d'àcid ascòrbic. Moltes vegades alguns aliments com la taronja s'emporten la fama d'un nutrient, com en el cas de la vitamina C, tanmateix el litxi com diem ens dona una aportació superior d'aquest nutrient.

La seva aportació de vitamina C és molt important

Litxis
Litxis

Més beneficis dels litxis

  • Els alts nivells de vitamina C afavoreixen la fabricació de col·lagen, ajudant el bon estat de la pell. La vitamina C reforça el sistema immunològic i té un gran poder antioxidant, combatent refredats, mals de coll...
  • El litxi és ric en polifellons com l'Oligonol, que actua com a antioxidant ajudant a neutralitzar els radicals lliures, protegint-nos de malalties, infeccions i fins i tot ajudant a prevenir el càncer.
  • Aporta potassi i baixos nivells de sodi, per la qual cosa s'aconsella com a diürètic en persones amb hipertensió arterial.
  • Té importants nivells de magnesi, important a nivell muscular per evitar contractures.

Com conservar i madurar els Litxis?

Els Litxis maduren a temperatura ambient i poden conservar-se a la nevera més d'una setmana. Posseeixen una resistent crosta que tornada de rosa a vermell, i a mesura que adquireix alts punts de maduresa es torna marró i dura.

Una altra manera de conservar els litxis és al congelador, en una bossa de plàstic hermètica. Podem guardar-los, amb la closca o pelats i sense llavors, durant diversos mesos.

Com preparar i menjar els Litxis?

La millor manera de gaudir del delicat i dolç sabor dels litxis és en fresc. Es retira la dura pell amb facilitat i es retira la gran llavor del seu interior.

A amanides i macedònies, es pot incorporar amb molta facilitat aportant un toc dolç i delicat perfecte. També els podem preparar i conservar en almívar.