Amb l'arribada dels mesos més calorosos de l'any, una de les begudes que s'obre pas amb més força és l'orxata. Una beguda que molts esperen amb ànsies a la primavera i estiu. I si t'estàs preguntant què aporta aquesta beguda tan estesa especialment a la costa mediterrània espanyola, t'expliquem alguns dels beneficis.

La Xufla de València s'ha convertit avui dia en un referent de salut i energia a tot el món amb múltiples propietats beneficioses per a l'organisme avalades per diversos estudis mèdics que ens animen a prendre-la de forma regular.

Una beguda que molts esperen a l'estiu

Investigadors de la Universitat de València han conclòs que la xufla té propietats digestives molt saludables pel seu alt contingut en midó i aminoàcids. A més és rica en minerals com el fòsfor, el magnesi, el potassi i el ferro, a més de greixos insaturats i proteïnes.

orxata
Orxata, un clàssic de l'estiu

 

Per això el seu consum està recomanat per a tota mena de persones de qualsevol edat. T'expliquem 10 dels molts beneficis d'aquesta deliciosa i saludable beguda:

  • No conté lactosa per la qual cosa pot ser consumida sense problemes pels al·lèrgics.
  • La xufla i els seus derivats, com l'orxata o la farina de xufla, estan exempts de gluten, per tant és apta per a celíacs. 
  • Conté propietats antidiarreiques, la suberina actua com a prebiòtic, ja que afavoreix el creixement de la flora intestinal beneficiosa fermentativa.
  • És un aliment ric en fibra.
  • propietats desinfectants com la peroxidasa i catalasa.
  • propietats eupèptiques, facilita la digestió dels hidrats de carboni i els greixos pel seu contingut en enzims com l'amilasa i la lipasa, alhora que evita el meteorisme i la flatulència, per la qual cosa millora la qualitat de les digestions.
  • Per a mares gestants, aporta aminoàcids, que milloren la formació del fetus i la salut de la mare.
  • Podrien ser útils per al control del colesterol i els triglicèrids pel seu perfil lipídic, amb una quantitat d'àcid oléico (conté un 77% d'àcid oleic) molt similar a l'oli d'oliva.
  • Per als nens i adolescents, la fan una beguda completa pel seu contingut en calci, ferro, magnesi i fòsfor està molt indicada en l'etapa de creixement.
  • Per als vegetarians aporta una sèrie de nutrients ja que és lleugerament rica en ferro, és rica en calci, i combinada amb arròs fa que aconseguim proteïnes d'alt valor biològic, per combinar-se un tubercle (la xufla) i un cereal (l'arròs).
  • propietats afrodisíaques que augmenten la libido masculina, i l'arginina, actua com a vasodilatador de l'àrea genital que incrementa el flux sanguini a la zona.