Xavier Trias fa el pas. Aquest dilluns al vespre, en el sopar de la Federació de Junts a Barcelona celebrat a les Cotxeres de Sants, l'exalcalde de la ciutat barcelonina —ho fou entre els anys 2011 i 2015— ha confirmat la seva disposició per ser el cap de llista del partit a la capital catalana i, per tant, tot apunta que serà el candidat de Junts a liderar el consistori a les properes eleccions municipals del 28 de maig de 2023. "La gent em demana que faci un pas endavant i vinc aquí a dir-vos que sí: faig el pas per presentar-me. Si em presento als 76 anys és per ser alcalde", ha declarat Trias en la intervenció davant de més de 300 afiliats. La següent fase és que l'exalcalde haurà de sotmetre's al vot de la militància en unes primàries per tal de ser ratificat com a número u de la candidatura. No hi ha cap altra persona del partit que s'hagi postulat per ser l'alcaldable. En el seu discurs, Xavier Trias ha volgut subratllar que "no n'hi ha prou" amb ell, sinó que cal "un partit fort i gran".

🗳️ Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

📆 Calendari de les eleccions municipals 2023

La decisió de l'exbatlle arriba després de mesos en què s'ha especulat sobre el seu retorn a la política barcelonina. El mes de maig, Elsa Artadi va comunicar que abandonava l'activitat política i que renunciava a ser la candidata de Junts als comicis de l'any vinent. Aleshores, l'opció de Xavier Trias va agafar força i la formació s'ha mostrat partidària des de l'inici de convèncer-lo per tal que fos el cap de llista a Barcelona. Tot i que estava previst que la decisió s'adoptés entre els mesos de setembre i octubre, la consulta de Junts sobre la continuïtat del partit al Govern va alterar l'agenda de Trias. Enmig d'aquest debat, qui ha anunciat la seva intenció de ser candidat a Barcelona es va alinear amb els partidaris de seguir a l'executiu. De fet, va afirmar que l'opció d'abandonar el Consell Executiu era "errònia i equivocada". Durant aquelles setmanes, Xavier Trias va remarcar que comunicaria els seus passos quan tot es tranquil·litzés —també superat el debat de política general— i explicava que es presentaria si veia "possibilitats de guanyar". L'exbatlle també va fer molt èmfasi en la idea que hi hagués "ordre" dins del partit.

Trias es va donar de baixa del PDeCAT

Amb tot, al llarg del mes de setembre, un dels moviments que es podia interpretar com un gest per aplanar el camí de la seva candidatura va ser el fet de donar-se de baixa del PDeCAT. Trias va estripar el carnet al setembre, ja que fins aquell moment també era militant de Junts. D'aquesta manera, qui va ser alcalde de Barcelona entre el 2011 i 2015 refermava la seva aposta per Junts. En les últimes setmanes, la llista de suports s'ha multiplicat i també hi consta el de Victòria Alsina, extitular d'Acció Exterior i Govern Obert: "El millor que li pot passar a Junts, a Barcelona i al país és que Xavier Trias decideixi encapçalar la llista". Alsina es va posar a disposició de l'exalcalde "per tot el que necessités".

D'aquesta manera, Xavier Trias intentarà disputar l'alcaldia a Ada Colau, que ja va confirmar que optarà a un tercer mandat; un objectiu que també persegueixen Ernest Maragall (Esquerra Republicana) i Jaume Collboni (PSC). Al setembre, preguntat sobre possibles pactes postelectorals, Trias va mostrar-se obert a "entendre's amb tothom", entre els quals hi incloïa els socialistes i els republicans. Amb Colau, també va indicar que s'hi pot "entendre, però no governar-hi". "Si em presento serà per explicar què és el que s'ha de fer, no seré anti-algú", va anticipar.