Mentre manté la incògnita sobre si serà alcaldable a les eleccions municipals del 2023 a Barcelona, Xavier Trias ha estat preguntat sobre la possibilitat de governar amb Jaume Collboni. "Per què no?", ha respost en una entrevista aquest dimecres a Betevé. L'exalcalde i possible candidat de Junts als pròxims comicis ha assegurat que es pot "entendre amb tothom", deixant clar que amb ERC "també" s'hi entendria. Malgrat tot, s'ha abstingut d'escollir amb qui s'entendria més: amb el PSC o amb Ernest Maragall? Això sí, ha tancat la porta a formar un executiu amb Ada Colau: "M'hi puc entendre, però no governar-hi".

Trias ha deixat clar que, en cas de presentar-se a les eleccions municipals, no es presentarà "per ser anti-algú". "No té sentit. Si em presento serà per explicar què és el que s'ha de fer", ha aclarit. I que és el que s'ha de fer? Doncs ha afirmat que "el primer que faria si fos alcalde és lluitar contra la pobresa". "El meu sistema és diferent del de Colau, implica crear activitat econòmica", ha afegit. També ha criticat els problemes de brutícia a Barcelona: "Hi ha una certa deixadesa en el moment actual amb la neteja, no està funcionant com hi hauria. La ciutat no està bé". De fet, l'exalcalde ha anat més enllà i ha assenyalat que "hi ha gent indignada per com està la ciutat". "És una situació complexa perquè en algunes reaccions exageradament hostils em costen d'entendre. La gent està empipada", ha apuntat. Lluny de la neteja, ha carregat contra la mobilitat i la seguretat a la capital catalana.

La decisió de Xavier Trias, a mitjans d'octubre

Així és com ha desvelat part del seu programa, tot i que ha assegurat que mantindrà la incògnita sobre si serà alcaldable fins a mitjans d'octubre. És a dir, s'esperarà fins que les bases de Junts decideixin si seguir al Govern o no. De fet, ha dit que vol que a la consulta s'hi arribi amb unitat: "Em sembla que les posicions Borràs-Turull no són tan diferents. Soc optimista que el plantejament serà comú dels dos. Qualsevol posició es posarà a disposició de la militància".

A banda, s'esperarà també fins que acabi el debat de política general, que tindrà lloc a finals setembre al Parlament. Trias confia en el fet que hi quedin marcades "unes línies polítiques clares de què és el que s'ha de fer a Catalunya". "Es vulgui o no, ens afecta a tots. Afecta el funcionament del partit i m'afecta a mi, en el sentit de sentir-me còmode i ben integrat", ha afegit. Tan sols ha assegurat que comptarà amb el regidor de Junts Jordi Martí i Galbis: "És important per a mi, sempre hem tingut col·laboració. A aquesta persona la necessito al meu costat. Si em presento, li demanaré que vingui a la meva llista".