Quan falta menys d'un any per a la celebració de les eleccions municipals, el quart diumenge de maig del 2023, cada cop sembla més improbable que Ada Colau torni a esdevenir alcaldessa de Barcelona per tercer mandat consecutiu, ja que 3 de cada 4 barcelonins aposten perquè hi hagi un relleu al capdavant del consistori, ja que, consideren, la situació de la ciutat ha empitjorat. Així ho revela una enquesta publicada per El Periódico, que confirma que aquesta voluntat de canvi es dona també entre els votants de la mateixa Colau, que fa poques setmanes va confirmar que, al contrari del que deia en el seu moment, es presentaria a unes terceres eleccions per "consolidar" el canvi de la ciutat. 

Concretament, un 71% dels enquestats creuen que és necessari que Barcelona tingui un nou alcalde o alcaldessa, davant el 21,4% que no ho veuen així. Tot i que d'entre els comuns la majoria aposta per la seva continuïtat, un 41,6% dels que van votar pels Comuns el 2019, volen un relleu a la plaça Sant Jaume: l'advertència arriba a Colau fins i tot entre els seus propis votants, tot i que un 52,6% encara la veu com una bona candidata i una bona regidora.  Les crítiques més dures arriben des dels partits de dretes que hi ha a l'Ajuntament, ja que la reproven un 90% dels votants, un 80% en el cas de Junts, ERC i el PSC, partit que ha estat el soci de Colau durant tota la legislatura i amb qui han compartit govern. En canvi, el votant de la CUP no és tan crític amb l'alcaldessa, ja que només la rebutgen poc més del 50% dels seus electors. Pel que fa als abstencionistes, 7 de cada 10 no veuen amb bons ulls que Colau continuï al capdavant de l'ajuntament.

I que n'opinen els barcelonins de la situació de la ciutat? Pràcticament, la meitat, un 49,2%, creuen que ha evolucionat a pitjor en el segon mandat de Colau, mentre només un 13,9% creu que ha millorat, i un 34,2% no percep canvis. Gairebé tots els partits suspenen la gestió, també els del PSC, socis de govern, tret els de la CUP i els dels comuns, que consideren que la situació és molt similar. Entre els votants de l'alcaldessa, només 1 de cada 4 creu que hi ha hagut una millora des de les últimes eleccions.  

Empat de Maragall i Collboni

En una altra enquesta, El Periódico també ha confirmat aquestes males sensacions respecte a la gestió de Colau que portaria els comuns a ser el tercer partit més votat, superat per l'ERC d'Ernest Maragall i el PSC del seu tinent d'alcalde, Jaume Collboni, tot i que la seva candidatura sempre està envoltada de rumors. Aquests dos partits empatarien en 11-12 regidors, pels 10 i 8 que tenen actualment, millorant tots dos els seus resultats respecte a les eleccions del 2019. En canvi, Colau, que també compta ara amb 10 regidors, es quedaria només en 7-8. Aquest empat tècnic a la ciutat recorda el que es va viure en les eleccions del 14-F, en què Salvador Illa del PSC va aconseguir un escó més que ERC, tot i que finalment els republicans van acabar formant govern amb Junts. 

Segons revela l'enquesta, Collboni i Maragall poden créixer, ja que recullen els vots d'altres formacions: a diferència del que ha passat, per exemple, a Andalusia, és el PSOE i no el PP qui assumeix part dels vots de Ciutadans, mentre que ERC atrapa 2 de cada 10 votants de Junts, que encara no ha anunciat qui serà el seu alcaldable, després que Elsa Artadi es retirés de la política. Al mateix temps, Maragall és l'únic líder municipal que aconsegueix aprovar, amb només un 5,6 de nota, seguit de Neus Munté, de Junts amb un 4,9, i la cupaire Eulàlia Reguant, amb un 4,8. L'alcaldessa Colau està lluny del suficient i se situa en un 4,1.