L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat al president espanyol, Pedro Sánchez, que rectifiqui la seva reacció davant la mort de 37 persones que intentaven entrar divendres a Melilla a través del Marroc. "M'han avergonyit les seves paraules", ha afirmat aquest diumenge sobre les declaracions de Sánchez en una entrevista a Rac1. Sánchez va titllar "d'assalt violent" l'intent d'entrada dels migrants, va agrair la col·laboració de la policia marroquina per barrar el pas als migrants i va culpar les màfies de tràfic de persones.

A l'alcaldessa de Barcelona l'ha sorprès la "fredor" i "manca d'empatia" del president espanyol envers les víctimes. No obstant això, considera que no cal trencar la coalició de govern per aquesta raó, però sí que ha exigit una "investigació" de les morts i "assumpció de responsabilitats".

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, en concordança amb Colau, també ha demanat que s'aclareixin els fets i ha demanat respecte pels drets humans. Concretament, Díaz ha piulat a Twitter: "Molt impactada amb les imatges de la frontera de Melilla. Els meus condols als éssers estimats de totes les persones que han perdut injustament la vida. Cal aclarir ja el que ha passat. Apostaré sempre per una política migratòria respectuosa amb els drets humans. Ningú no ha de morir així".

Echenique es mostra més contundent

Més contundent ha estat el portaveu del grup parlamentari de Podemos al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique. Una contundència que palesa la diferència de to que separa els càrrecs que ocupen posicions de govern i els que no. "37 morts. Si fossin rossos i europeus, hi hauria reunions d'urgència al nivell més alt, especials televisius sobre les seves històries vitals i les seves famílies i ruptura total de relacions amb el país l'acció policial del qual ha causat aquesta tragèdia. Però no són ni rossos ni europeus", ha piulat.

Tragèdia a Melilla

Almenys 37 migrants han mort per enfrontaments amb les forces de seguretat marroquines durant un intent massiu de sobresaltar la tanca de Melilla. Segons recullen diversos mitjans, han mort per esclafament o asfíxia en produir-se una allau i quedar-se atrapats en un forat prop del perímetre fronterer. La tragèdia es va produir quan centenars de migrants, la majoria de procedència subsahariana i sudanesa, van intentar traspassar la frontera del Marroc amb Espanya a Melilla aquest matí de divendres a primera hora.

De les més de 1.500 persones que han intentat aproximar-se a la tanca, només 500 han aconseguit apropar-s'hi. I els pocs que van poder entrar al pas fronterer del Barri Xinés de la ciutat espanyola, van rebre una pluja de pots de fum per part de la Guàrdia Civil. 133 persones van sobreviure als embats de la policia marroquina i espanyola i van aconseguir creuar en forçar la porta del pas fronterer amb una cisalla.