L'última desfeta electoral de Ciutadans s'ha convertit en la gota que fa vessar el got per alguns dels seus militants, fins i tot dels més antics i fidels. És el cas de Carmen de Rivera, una figura històrica de la formació taronja que va ser diputada al Parlament de Catalunya durant una dècada anys. A les seves xarxes socials Rivera ha anunciat que es dona de baixa del partit. "El sacrifici que va suposar arrencar el partit i dedicar aquests més de 10 anys com a diputada, es trunquen per les reiterades i nefastes decisions de la seva direcció", ha exposat i ha sentenciat: "Ciutadans ja no existeix, a reveure". 

TUIT carmen rivera abandona Ciutadans

Rivera va entrar al Parlament el setembre de 2009, després de la renúncia del diputat Antonio Robles, i va compartir el grup mixt amb Albert Rivera i José Domingo, també de Ciutadans. El partit s'havia estrenat en aquella legislatura amb els tres diputats que havia obtingut als comicis del 2006. L'any 2019 va deixar el seu escó al Parlament de Catalunya i ara estripa el carnet de militant. El seu anunci ha tingut molt ressò a les xarxes, en especial entre altres exmembres de la formació taronja, que li han respost al seu tuit com Carina Mejías. 

TUIT carmen rivera abandona Ciutadan resposta mejiass

Fuga de militants 

Per cada derrota electoral, un bon grapat de militants de Cs han anat abandonant el vaixell. El passat gener es calculava que aquest 2022 es perdrien la meitat dels afiliats actius amb què començava l'any, el que els situaria en un 72% menys que fa tres anys. Caldrà veure si els càlculs que feia el partit a principis d'anys es compleixen o augmenten després del cop dels comicis andalusos. 

La formació d'Inés Arrimadas no només s'enfronta al problema de perdre capacitat d'acció política a través de les seves bases, sinó que també pateix altres pèrdues: econòmiques. A menys militants, menys quotes que cobrar. Una reducció del finançament que se suma a la pèrdua d'ingressos que pateixen cada cop que perden representants en qualsevol cambra de l'Estat. 

El futur del partit 

La líder de Ciutadans ha reconegut les darreres hores en dues entrevistes que calen canvis. Arrimadas afirma hi haurà una "renovació profunda" a Ciutadans, fins i tot assegura que es pot anomenar "refundació". Això inclou el seu càrrec? Doncs podria ser, ja que ha afirmat: "El meu lideratge s'ha de sotmetre de nou en menys de tres anys a la ratificació de les bases". El pla de renovació del partit haurà d'estar ratificat per les bases abans de les pròximes eleccions autonòmiques i municipals del 2023. "La marca no és percebuda com a útil pels espanyols", ha lamentat la líder dels liberals, qui ha afegit: "Ho sabíem i ho constaten aquestes eleccions".