El Gremi de Pastisseria de Barcelona ha presentat un pastís creat per a la celebració de la Festa Major de La Mercè. Una vintena de pastissers de Barcelona han protagonitzat la presentació de les noves postres creades per a La Mercè, que s’elaboren amb una base de massa sablé coberta amb crema d’ametlles, un cremós de mel, ametlles laminades i figues fresques. Es tracta, per tant, d’un pastís d’inspiració mediterrània, fet amb productes de proximitat i d’estricta temporada. 

🎉La Mercè 2022: programa, concerts, focs artificials i molt més de la festa major de Barcelona

 

Així és el pastís de la Mercè 2022

El pastís de la Mercè de Bachour consisteix en una sablé d'ametlles i s'omple amb una crema d'ametlles tipus, posant dues parts d'ametlla i una de crema pastissera, però amb figues picades dins. Una vegada ja s'ha cuinat, s'afegeix una crema de mel, ingredient que no s'afegeix en cru, sinó una vegada cremat. Finalment, es tallen les figues fresques i es cobreix la cassoleta amb ells. La recepta aconsegueix un sabor és equilibrat perquè hi ha un empat en la seva proporció amb l'ametlla i la mel. 

El portaveu del Gremi de Pastisseria, Olivier Fernández ha afirmat que "creiem que la temporalitat d’aquest pastís farà que els barcelonins i barcelonines l’esperin any rere any amb moltes ganes, perquè només podran trobar-lo durant un temps limitat". Qualsevol dels més de 300 membres del Gremi de Pastisseria podrà vendre les Postres de la Mercè als seus establiments, per aquest motiu es preveu una gran acceptació popular. La presentació s'ha fet aquest divendres a Alkímia, un dels restaurants de Jordi Vilà, impulsor de la iniciativa juntament amb el Gremi de Pastisseria de Barcelona. Hi han participat, entre altres, els pastissers de Canal, Triomf, Hoffman, Dolç, Takashi Ochiai, i altres. 

 

🎵 Concerts de la Mercè 2022 a Barcelona: horaris, escenaris i tots els detalls

 

La història de les postres 

La història d’aquestes postres es remunta a La Mercè de 2021, quan el xef d’Alkimia i Alkostat, Jordi Vilà, va preparar un sopar de Festa Major per al pastisser Antonio Bachour, un dels més influents del món. Quan va arribar el final de l’àpat, Bachour va trobar increïble que Barcelona no tingués unes postres típiques de les seves festes i va improvisar-ne unes inspirant-se en productes de temporada. A partir d’aquí, Jordi Vilà va promoure la iniciativa amb la col·laboració de PACE Gastro, el primer estudi de negoci dedicat a la gastronomia, dins la seva determinació que Barcelona sigui una capital vibrant i creativa. En aquesta missió, el Gremi de Pastisseria de Barcelona ha estat un soci determinant.  

Vilà considera que els sabors encaixen amb un discurs real de producte de proximitat, i que els han reinventat per aconseguir unes postres espectaculars. Bachour és un dels pastissers més influents del món i Vilà un dels cuiners que defineixen la cuina creativa de Barcelona. ​