La periodista i activista cultural Marta Salicrú (Barcelona, 1980) ha pres aquest divendres possessió del càrrec de comissionada d’Ús Social del Català de Barcelona, figura de nova creació arran dels canvis del cartipàs promoguts per l’alcalde, Jaume Collboni, el passat mes de maig i en el marc dels acords amb el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya. En la seva presentació oficial i de la mà de Collboni, Salicrú ha definit les línies de treball prioritàries, com “posar en marxa la fàbrica de continguts en català” i “l’oficina de la llengua”, amb l’objectiu de promocionar l’ús social del català a la capital de Catalunya i “garantir els drets dels catalanoparlants a Barcelona”.
De fet, Salicrú ha qualificat de “desafortunats” els recents vídeos catalanòfobs i ha assegurat que la seva funció serà la de “fer entendre que el català és part de la identitat de Barcelona”. “No permetrem que hi hagi persones que no entenguin que el català forma part de la identitat de Barcelona”, ha afegit. Així mateix, la comissionada ha demanat “paciència” per poder treballar mesures amb més concreció, apuntant, això sí, que en camps com el comerç i la restauració, “hem de poder exercir els drets lingüístics a la nostra ciutat”. Per la seva banda, Collboni ha apuntat que la nova figura desenvoluparà el “compromís clar” del govern municipal de “promoure l’ús social de la llengua catalana que ha anat decreixent a la nostra ciutat, sobretot en alguns segments d’edat”.
Creadors de continguts, xarxes i influenciadors
Els eixos de les mesures que Salicrú haurà d’implementar tindran els joves com a principals receptors. En aquest sentit, la comissionada ha insistit en la importància de fomentar l’ús del català a través del contingut digital, impulsant “mesures innovadores amb recursos contemporanis que se sumin a les mesures pròpies de les polítiques lingüístiques tradicionals” perquè, tot i el diagnòstic preocupant sobre la situació de la llengua, es detecta una tendència inversa: cada cop més joves utilitzen el català per crear, especialment en àmbits com el contingut digital i la música urbana. Aquest fenomen, segons Salicrú, pot ajudar a arribar al públic objectiu: els joves. “Els joves creadors no empren el català des d’una militància explícita, sinó des de la normalitat, fent-ne un ús inevitable i inqüestionable”, ha afegit.
Amb una dotació de quatre milions d’euros en aquest mandat, Salicrú emprèn aquesta nova tasca amb l’objectiu de vincular el català al sentiment de pertinença a la ciutat, adreçant-se tant a la ciutadania no catalanoparlant com al turisme, amb una mirada inclusiva preservant la identitat lingüística de la ciutat. Finalment, s’establiran prioritats clares dins de les 68 accions previstes per promoure l’ús del català a Barcelona i es treballarà per implementar-les de manera efectiva.