La polèmica pel gag catalanòfob d’un grup de teatre format per dones immigrants sud-americanes on es feia escarni de l’ús de la llengua catalana a Catalunya, ha estat la gota que ha fet vessar el got perquè el grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona hagi reclamat a l’alcalde, Jaume Collboni, que “es posi les piles” en defensa de la llengua pròpia dels barcelonins. En aquest sentit, Elisenda Alamany, líder d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, ha anunciat que, després de mantenir una reunió amb Collboni sobre la qüestió, “els propers dies es nomenarà la figura del comissionat del català”.

De fet, aquesta figura, que serà una novetat a Barcelona, ja es va preveure en la renovació del cartipàs municipal el passat mes de maig, però dos mesos després encara no s’ha nomenat cap persona responsable. Per a Alamany, aquest comissionat o comissionada “no serà una figura decorativa”, sinó que servirà per “posar la cinquena” en la promoció i defensa del català amb polítiques com l’activació de l’oficina del català, la fàbrica de continguts digitals i la implementació del paquet de mesures de promoció del català pactat en el seu moment amb ERC. L’objectiu d’aquesta figura, ha afegit Alamany, és el d’arribar al 2027 “amb unes xifres d’ús social del català més esperançadores que les actuals i amb una agenda renovada per l’ús de la llengua”.

Tot i que la necessitat del comissionat ja va quedar fixada al maig, la polèmica per “l’inacceptable gag catalanòfob” ha tornat a posar sobre la taula la conveniència de fer el nomenament ben aviat, perquè, segons Alamany, s’ha convertit en una “figura prioritària”. La mateixa presidenta del grup municipal dels republicans ha recordat que l’existència d’aquest responsable obeeix a una petició d’ERC, però ha insistit que el nom del comissionat o comissionada “correspon al govern municipal”, assenyalant que ha de ser Collboni el que faci el nomenament.

Un gag que porta cua

El gag catalanòfob que es va representar en la presentació pública de l’Informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona que va tenir lloc la setmana passada i on, precisament, es constatava que el 99% de les discriminacions lingüístiques eren contra catalanoparlants, va provocar la queixa de Plataforma per la Llengua, que va acusar l'Ajuntament de Barcelona d'emparar "un escarni als drets lingüístics dels catalanoparlants", ja que es va fer "mofa" dels drets lingüístics dels catalanoparlants. Poc després, la tinenta d’alcaldia Maria Eugènia Gay va reaccionar expressant el seu "profund malestar" per la representació, apuntant que el govern municipal, "no combrega en absolut" amb el missatge de la representació, i va demanar “disculpes” pels fets.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!