L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha firmat la pròrroga dels pressupostos del 2023 després de no haver arribat a un acord amb l'oposició per aprovar els de 2024. Collboni, que manté la primavera com a data límit per aprovar els pressupostos de l'any vinent, ha detallat en roda de premsa que va signar el decret de la pròrroga la setmana passada "quan no tens un Pressupost aprovat has de signar la pròrroga pressupostària", ha assegurat. En aquest sentit, ha confiat que Barcelona tingui un pressupost "com a màxim en la primavera d'enguany amb una majoria que ho faci possible", i ha apuntat aquest com un dels deures del primer trimestre de l'any.

El govern municipal va portar la seva proposta de Pressupostos a la Comissió d'Economia i Hisenda d'octubre, on havia de sotmetre's a aprovació inicial, però va acabar retirant la votació pel 'no' de tota l'oposició. Des de l'aleshores, el govern de Collboni —que compta amb 10 regidors— manté la intenció de dialogar amb tots els grups municipals, amb els quals ha assegurat que manté converses per tal d'arribar a un acord, on s'inclou la governabilitat, una qüestió en la qual l'alcalde prioritza a BComú, Junts i ERC. 

Rehabilitació de l'edifici de Via Laietana

L'edifici de la Via Laietana 8-10, conegut per ser la seu dels antics Jutjats de Primera Instància de Barcelona fins al 2008, ja està a un pas de convertir-se en una nova seu administrativa de l'Ajuntament de Barcelona. Les primeres obres de rehabilitació de l'edifici ja han començat i es preveu que tinguin una durada de 30 mesos, per tant, s'espera que s'acabin els treballs el segon semestre del 2026, i ja s'hi puguin traslladar unes 220 persones del total de 700 que acabaran movent-se progressivament. A excepció de la part que acull l'INE, l'edifici fa anys que està en desús. Els primers treballs suposaran una inversió de 18,7 milions d'euros i se centraran a assegurar l'estructura de l'edifici i dotar-lo d'usos d'oficina.

L'alcalde Jaume Collboni ha visitat les obres aquest dijous i ha destacat que l'estratègia de transformació de la nova Via Laietana, amb rehabilitacions d'edificis com aquest, és per recuperar "la centralitat econòmica" de Ciutat Vella. La idea, ha dit, és que un cop acabi la reforma de la Via Laietana s'hi estableixin centres de treball i "s'ompli de vida" i treballadors. En aquest sentit, ha afirmat que en els pròxims anys hi haurà entorn de 2.000 treballadors més concentrats a la via, entre els 700 municipals i uns 1.300 que aniran al centre d'empreses tecnològiques que s'ubicarà a la part baixa del carrer, on hi ha Correus. Tot plegat, ha destacat Collboni, permetrà articular la Via Laietana com a "nova artèria de reactivació econòmica" que repercutirà també en la restauració i el comerç de la zona.