L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s'ha obert a vincular els pressupostos i la governabilitat en les negociacions amb Junts per Catalunya i els comuns. Després que aquest divendres el ple hagi rebutjat les ordenances fiscals amb els vots en bloc de tota l'oposició i d'haver retirat la votació dels pressupostos 2024 en comissió, l'alcalde s'ha compromès a fer "un esforç" i a "aprofundir en les converses, aterrar propostes i veure quines viabilitats" hi ha per triar endavant els comptes i també, la governabilitat.

Collboni afirma que ara, l'acord serà "més complicat"

Amb tot, ha lamentat que Junts i Barcelona en Comú hagin insistit a vincular ambdues qüestions, fet que considera "legítim", però creu que "fa més complicat" l'acord per aprovar els pressupostos. "Si haguéssim entrat només al fons de la qüestió pressupostària o de les ordenances fiscals, estaríem molt més a prop de l'acord, però si a aquest acord se li posa la càrrega de la governabilitat, cosa que respecto i és legítim, és evident que es fa més complicat”, ha dit.

Collboni ha fet aquest anunci en la resposta a una pregunta del PP, que li ha demanat pels suports i acords que tenia previst assolir per aprovar els comptes de l'Ajuntament. "Seguirem parlant intensament, especialment amb els grups que ja han ofert públicament i notòriament la seva predisposició a fer un acord de govern, o un acord pressupostari, o un acord pressupostari i un acord de govern", ha expressat. 

L'alcalde ha insistit en les últimes setmanes que volia negociar només els pressupostos, i deixar per més endavant les converses sobre la governabilitat, qüestió pendent de resoldre, ja que el socialista manté un govern en minoria des del passat mes de juny, quan va ser investit batlle de la ciutat gràcies als vots dels comuns i els populars. 

Des de Barcelona en Comú i Junts, però, han insistit a abordar primer un acord de govern abans d'esclarir els comptes. Precisament aquest divendres, el regidor juntaire Ramon Tremosa, ha retret al PSC la manera de negociar: "Van presentar les ordenances fiscals sense negociar, ens demanen que els fem confiança i que ja en parlem després, d'aquesta manera es fa difícil treballar". D'altra banda, ha insistit que no es pot defugir de la relació entre govern i pressupost, idea que ha resumit amb l'expressió anglesa "No government, no budget". 

Sigui com sigui, Collboni es manté optimista, i ha asseverat que "sens dubte, l'Ajuntament i el govern tindran pressupostos". El govern municipal ara haurà de presentar una nova proposta de pressupost per a la qual no té data límit, mentre que les ordenances es prorrogaran automàticament després de no haver prosperat aquest divendres.