Jaume Collboni ha retirat la votació dels pressupostos en constatar la seva soledat a l'Ajuntament, ja que l'oposició li ha tombat les seves primeres ordenances fiscals aquest dimecres. Ha sigut el tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Valls, qui ha anunciat la retirada de l'ordre del dia de la Comissió d'Economia i Hisenda l'aprovació inicial del projecte de pressupost de l'Ajuntament de Barcelona per al 2024 just abans que s'hagués de començar el debat davant del "no" anunciat per tots la resta de grups.  Així, s'evita que també siguin rebutjats i els pot tornar a presentar a la comissió extraordinària el novembre.

Valls ha justificat la decisió en la necessitat de tenir "més temps per dialogar" i ha retret als grups que fins ara hagin fet aquest element "bastant difícil". De fet, ha lamentat que "les dues principals forces polítiques que tenen capacitat de donar estabilitat al govern" es plantegin o entrar al govern o quedar-se a l'oposició —en referència a Junts i els comuns. També ha considerat que s'ha paralitzat el diàleg i ha reivindicat la voluntat de dialogar del govern: "Tenim la força política que tenim amb un marc de 10 regidors sobre 41, però també tenim clarament la necessitat i responsabilitat de tirar cap endavant el projecte".

Les crítiques de l'oposició

Davant les al·lusions, el regidor de Junts Ramon Tremosa ha instat el tinent d'alcalde d'Economia a "revisar la votació de la investidura" i el representant dels comuns Jordi Martí ha afirmat que aquest era el "fracàs indiscutible del govern de Collboni". Per la seva banda, Jordi Castellana (ERC) ha recordat que els republicans demanaven una negociació dels comptes per debatre sobre tot el model de ciutat. La popular Àngels Esteller ha dit que esperaven trobar el "compromís real de canvi que va fer el PSC en presentar-se a les eleccions" i l'ultradretà Gonzalo de Oro Pulido ha constatat la soledat dels socialistes.

Tot ha començat amb el "no" a les ordenances fiscals, en el tràmit de la Comissió d'Economia i Hisenda d'aquest dimecres. El govern municipal va presentar la setmana passada el seu projecte pel 2024, que s'havia de sotmetre a aprovació provisional en aquesta comissió per aprovar-se abans de finals d'any perquè no poden prorrogar-se. Però Junts, els comuns, ERC, el PP i Vox hi han votat en contra i la proposta continuarà el seu tràmit en el ple d'aquest octubre. Si no s'hi aprova, el projecte caurà i ja no es podran tramitar perquè entrin en vigor el primer de gener del 2024.

El "no" a les ordenances

Pel que fa a les ordenances fiscals, el tinent d'alcalde d'Economia ha exposat davant de tots els grups de l'oposició el projecte que ja va presentar la setmana passada. Ha destacat que l'objectiu és no incrementar la pressió fiscal i augmentar la fiscalitat del turisme, pujant al màxim la taxa turística tant a creuers de curta estada com a pisos turístics. Així mateix, ha remarcat la taxa de terrasses a la qual es va arribar aquest dimarts a un acord amb el Gremi de Restauració perquè s'estableixi de manera progressiva.

Tots els grups hi han mostrat el seu rebuig. Tremosa ha considerat que les ordenances són "massa continuistes" i que és necessari anar més enllà, alhora que ha retret que el govern de Collboni actuï com si tingués majoria a l'ajuntament. Martí s'ha mostrat en desacord amb la reducció de l'IBI, per l'esforç "molt tímid" amb la taxa turística i per l'acord amb el Gremi de Restauració per a la taxa de terrasses. Castellana ha recordat la importància de tenir una política fiscal pròpia per a Barcelona, ha parlat de la taxa Amazon i ha lamentat que l'acord "dilueix el sentit inicial de la proposta". Esteller s'ha mostrat en contra d'incrementar la taxa turística a creuers de curta estada i de mantenir la taxa de recollida de residus, així com ha demanat una rebaixa de la pressió fiscal. De Oro-Pulido també ha criticat la proposta per "continuista" per no veure baixades d'impostos i ha considerat que la bonificació de la taxa de terrasses s'hauria d'allargar almenys fins al 2025.