L’esperat pregó d’inici de les festes de la Mercè 2022 no ha decebut un públic que ha abarrotat el Saló de Cent en aquesta “Mercè del retrobament”, segons paraules de l’alcaldessa Ada Colau. Ha estat un pregó original i innovador, que ha inclòs l’emissió d’un vídeo de joves promeses del cinema així com la lectura d’un guió que reprèn la història de la pel·lícula ‘Alcarràs’, però barrejant-la amb Barcelona. Simón, que amb aquesta pel·lícula enfila la carrera dels Oscar, també s’ha postulat, a la seva manera, a l’Oscar al pregó més original. Això sí, a diferència d’altres anys, sense retrets ni estirabots cap al govern municipal.

🎉 La Mercè 2022: programa, concerts, focs artificials i molt més de la festa major de Barcelona
 

Mentre al Saló de Cent s’escoltaven els tímids ressons d’una xiulada que ni de bon tros s’ha semblat a la de l’any passat, Ada Colau ha pres la paraula per presentar la pregonera, però ha aprofitat per fer la seva falca política, en aquesta ocasió a favor de la recaptació de signatures per promoure una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) a favor de la regularització de tots aquells “barcelonins i barcelonines que no estan en igualtat de condicions per no tenir papers”. En un acte que ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i dels ministres Miquel Iceta i Joan Subirats i on també ha assistit l’exalcalde Xavier Trias, Colau ha donat pas a Simón recordant que “les ciutats han viscut d’esquena al camp i nosaltres això ho volem canviar”.

Al seu torn, Simón ha desplegat un pregó farcit de records personals i en la que ha exercit la seva condició de cineasta. Després de recordar que la seva experiència vital ha estat un viatge d’anada i tornada entre la ciutat, el poble i la ciutat, ja que va néixer a l’Hospital del Mar, va marxar als set anys a les Planes d’Hostoles i va tornar als disset altre cop a Barcelona, ha volgut promocionar els joves talents amb l’exhibició d’un vídeo del projecte ‘Cinema en curs’ per tot seguit recordar que cal abordar la interrelació dels pobles i les ciutats: “L’èxode rural crea superpoblació a les ciutats, i per això cal convertir-les en llocs verds i sostenibles”, però alhora recordant que “l’èxode rural forma part del nostre ADN”.

De fet, sense esmentar la paraula ‘superilla’, Simón ha verbalitzat el seu suport a aquesta transformació de la ciutat, assenyalant que “potser ens enfadem si no podem conduir per llocs on es podia abans, però hem de deixar el cotxe a casa”. Després de donar pas a la lectura d’un guió que transporta l’imaginari d’Alcarràs a la gran ciutat, amb les seves contradiccions i reptes, Simón ha tancat el pregó assenyalant que “la Barcelona que volem és la que escolta altres territoris, la que es converteix en punt de trobada, diversa plural i acollidora”. La llarga ovació ha mostrat que almenys, l’Oscar al pregó més original ja el té.