Alcarràs no s’atura en la seva voluntat de conquistar tots els premis que se li posen per davant, i la propera parada tècnica ja mira cap als Oscar 2023. Després de fer història convertint-se en la primera pel·lícula catalana en guanyar l’Os d’Or a la Berlinale el passat febrer, ja és segur que la proposta de Carla Simón és la candidata d’Espanya en la 95a edició dels Premis Oscar, que se celebraran el proper 12 de març en una cerimònia al Dolby Theatre de Los Ángeles. Dit en altres paraules: per comptabilitzar una estatueta en el seu palmarès cinematogràfic, Espanya ha confiat en Alcarràs per aconseguir-ho. No obstant, aquest pas endavant encara no implica una nominació oficial als premis: es tracta d’una preselecció més en tota una llarga cursa que acabarà el 24 de gener del 2023, quan l’Acadèmia de Hollywood faci oficial la llista amb tots els nominats i nominades dels Oscar. Llavors, què passa a partir d'ara? Qui tria quines pel·lícules són les nominades? I quins passos ha de superar Alcarràs per ser nominada en la categoria de Millor Pel·lícula Internacional dels premis de cinema més importants del món?

La tria entre 42 pel·lícules que ha de superar 'Alcarràs' per anar als Oscar 2023

En una primera votació feta a finals del passat agost ja es van preseleccionar tres pel·lícules per representar Espanya a Hollywood: Alcarràs, de SimónCinco lobitos, d'Alauda Ruiz de Azúa; i As bestas, de Rodrigo Sorogoyen. La tria es va fer entre una quarantena de produccions —concretament 42, presentades per l’Acadèmia Espanyola de Cinema—, i el requisit per poder ser candidates era que s'haguessin estrenat en un termini comprès entre l’1 de gener i el 30 de novembre de l’any 2022. Ara, en una segona ronda de votacions, s'ha triat la catalana per ser la representant amb la que Espanya presenti la seva candidatura cinematogràfica als Oscar, ja que només se n'accepta una per país: cada any, cada país té l'oportunitat de seleccionar-ne una per presentar-se a la cursa per guanyar l'estatueta a la Millor Pel·lícula Internacional. 

alcarras film pelicula peli cinema catala acn
Una imatge d'Alcarràs. / ACN

21 de desembre: shortlist amb 15 aspirants a la nominació

Un cop triada Alcarràs, encara haurà de passar dues seleccions més per arribar oficialment als Oscar 2023. La primera d'elles serà l'anomenada com a shortlist, que és una preselecció de 15 pel·lícules aspirants d'arreu del món que també es fa a través de votació que puntua cada proposta. L'Acadèmia de Hollywood anunciarà aquesta llista amb la quinzena de propostes escollides el proper 21 de desembre, quan encara quedin poc menys de tres mesos per l'entrega de premis. En la passada edició, El buen patrón —la candidata espanyola dirigida per Fernando León de Aranoa i protagonitzada per Javier Bardem— va superar aquest cribatge, però no l'última fase del joc.

24 de gener: llista oficial de nominats als Premis Oscar 2023

Si la pel·lícula de Carla Simón passés el filtre i arribés a ser una de les 15 produccions escollides, encara li quedaria un últim escaló: la votació, també de l'Acadèmia, que s'ha de superar per ser una de les 5 pel·lícules finalistes oficialment nominades als premis. Les candidatures oficials no se sabran fins el 24 de gener del 2023: és a dir, que si Alcarràs encara competeix en la cursa —juntament a 14 produccions més— aquest serà el dia en que es coneixerà si la guanyadora de l'Os d'Or té possibilitats reals de sumar un Oscar al seu impressionant palmarès.