Error de càlculs per Sant Jordi 2023 a Barcelona. Les grans botigues de la capital catalana no podran obrir el pròxim diumenge 23 d'abril, dia que se celebra la diada de Sant Jordi. Ni l'Ajuntament de Barcelona ni la Generalitat de Catalunya han inclòs el 23 d'abril entre els diumenges en què es permet que els comerços apugin les persianes de manera excepcional. Actualment, la Generalitat marca 8 diumenges en el calendari en què si es poden obrir les botigues, mentre que el govern d'Ada Colau n'estableix 2 més. Per tant, el dia 23 no podran obrir les botigues, ja que la llei només permetrà aixecar la persiana a les llibreries i als comerços de menys de 300 metres quadrats. La regidora de comerç, Montserrat Ballarín, ha explicat a RAC1 que cap gremi ho va proposar quan van tenir l'opció d'escollir les dates que preferien. Tanmateix, el director general de Comerç de la Generalitat, Jordi Torrades, ha reiterat que llibreries i floristeries poden obrir tots els diumenges i que si l'Ajuntament de Barcelona vol que també puguin obrir centres comercials, grans superfícies i establiments de més de 300 metres quadrats pot aprovar en un ple municipal el canvi d'un dels festius. 

🌹📚 Sant Jordi 2023: com serà el 23 d'abril a Catalunya?
 

Superilla literària de Sant Jordi

El Sant Jordi 2023 repetirà el model de superilla literària a Barcelona, amb un 10% més d'espai per la incorporació de la Rambla i la part baixa del carrer Gran de Gràcia. Es repetirà doncs la fórmula dels dos últims anys, amb un espai esponjat i sense trànsit rodat -entorn del passeig de Gràcia- on se situen només els professionals del llibre i de la rosa. La Cambra del Llibre calcula que se superaran les gairebé 300 parades de llibres de l'any passat. El sector i les administracions no han previst cap "pla B" en cas de pluja, però les parades han de ser "homologades". Pel que fa a la crisi de la distribució, el Gremi de llibreters s'ha mostrat "molt tranquil" aquest dijous i diu que la regularitat en l'entrega és del 98% des de Nadal.

A Barcelona, però també a les altres capitals de demarcació, el Sant Jordi 2023 s'organitzarà entre la Cambra del Llibre i les administracions locals i de la Generalitat seguint el mateix esperit de l'any 2021, en pandèmia, i que es va rubricar l'any passat amb la idea de superilla literària: uns espais destinats només als professionals del llibre i la flor i més esponjats gràcies als talls de trànsit en determinats carrers. En concret, a Barcelona la 'superilla' manté el perímetre que va del carrer Balmes a Pau Claris i de la Diagonal a Gran Via, amb Passeig de Gràcia com a eix principal i els seus carrers travessers, tallats al trànsit (excepte Aragó, València i Mallorca). Tot i que, la gran novetat d'enguany és la incorporació de la Rambla a aquest mateix sistema, i també del tram baix de Gran de Gràcia entre la travessera i la Plaça de Salmerón. Aquesta ampliació suposa guanyar 380 metres d'espai per a parades a la Rambla, i alguns centenars més a Gràcia. 

Sense pla B si plou

Amb el precedent de Sant Jordi 2022 al cap, on una gran pedregada va destrossar les parades i van fer malbé milers de llibres, aquest any tampoc hi ha dissenyat un pla alternatiu per si es torna a repetir la situació. Els organitzadors de Sant Jordi no han previst cap contingència en cas que es repetís la mateixa situació. "Tenir un pla B per ubicar tot això en un lloc a cobert és molt difícil, i cadascú ha de prendre les mesures que vulgui perquè en el moment en què està a l'espai públic i a l'aire lliure s'està exposant a les inclemències del temps", va indicar el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, en l'acte de presentació.