"Aquesta sentència ha significat una cosa que ens pensàvem que sempre havíem tingut a Barcelona i Catalunya i que només ens n'adonem quan ho perdem: seguretat jurídica". Així ho ha explicat el president d'Agbar, Àngel Simon, en el transcurs d'una conferència amb el títol "Un futur sense aigua?" impartida al Cercle Financer de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País (SEBAP), fent referència a la resolució de la setmana passada del Tribunal Suprem on donava la raó a Agbar. D'aquesta manera, avala la societat mixta d'Aigües de Barcelona, de majoria privada i constituïda per Aigües de Barcelona (Agbar) i Criteria i, en un percentatge menor, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

"És un èxit pels ciutadans de Barcelona", ha ressaltat. "La sentència avala el model público-privat. Un model d'èxit davant d'uns altres models que s'ha vist que no són capaços de dur a terme coses imprescindibles per garantir un futur amb aigua", ha volgut clarificar. 

"Fa uns anys, l'Àrea Metropolitana ens va dir de fer una empresa mixta. Per què no? Fem l’empresa mixta amb el convenciment que fèiem un nou marc relacional", ha detallat. Amb el canvi de govern l'any 2015 però, tot va canviar. "La nova administració no defensava el que s'havia aprovat" i ha subratllat que "la seguretat jurídica significa que els acords que l'administració pren són vàlids".

"Sembla mentida que s'hagi de viure un procés tan llarg per dir tot allò que ja sabíem", ha insistit.

La resolució del Suprem

El Tribunal Suprem va legitimar la setmana passada la concessió de la gestió de l'aigua que desenvolupa l'empresa mixta Aigües de Barcelona, controlada per Agbar (70%), i on també participen l'Àrea Metropolitana de Barcelona (15%) i Criteria Caixa (15%). La decisió del Suprem, que des de l'Ajuntament de Barcelona va "sorprendre" revoca una anterior sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i suposa un cop de porta per als plans de l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, de municipalitzar-ne la gestió.

Colau va assegurar en una entrevista a RAC1 que Agbar havia influït en la decisió del Suprem. "Hi ha detalls que criden l'atenció", va exposar.