El popular Xavier Garcia Albiol va ser investit aquest dissabte com a alcalde de Badalona per majoria absoluta. Tot, després de dos cicles en què tot i ser la força més votada de la ciutat a les eleccions municipals, un pacte alternatiu al consistori li va impedir rebre la vara d'alcalde. La mateixa situació que el 2019 va patir Ernest Maragall i que aquest dissabte ha viscut Xavier Trias a Barcelona. És per això que Albiol, en ser preguntat sobre el pacte rocambolesc a la capital catalana que ha fet alcalde Jaume Collboni, ha empatitzat amb la situació de Trias i ha defensat la necessitat d'"aprovar una llei perquè governi la força més votada" als municipis.

Albiol proposa un sistema de doble volta per escollir els alcaldes

En una entrevista a El Suplement de RAC 1, l'alcalde badaloní no ha volgut mullar-se sobre si la decisió d'investir Collboni amb els vots del PP ha estat encertada, i s'ha limitat a reafirmar el "total i rotund suport" a Daniel Sirera, líder del PP a Barcelona. Amb tot, s'ha mostrat comprensiu amb el fet que hi hagi gent que no entengui la decisió de vetar el guanyador de les eleccions i ha defensat implementar un sistema diferent per garantir que el candidat que guanya, governi. "El que ha passat a Barcelona potser provoca que tothom prengui consciència que a les eleccions municipals ha d'haver-hi una llei i hem de canviar el sistema electoral perquè governi la força més votada", ha asseverat.

La millor fórmula per garantir-ho, a parer d'Albiol, seria implementar el sistema de doble volta, com es fa a França, però admet que s'hauria d'entrar en debat sobre les diferents opcions possibles. "És una filosofia que sempre he defensat perquè ho he patit durant 8 anys", ha assenyalat. Davant l'argument que rebutja aquesta proposta al·legant que els comicis serveixen per escollir els regidors i no l'alcalde, el popular reconeix que és cert, però alhora és "una trampa". "Els ciutadans no voten pensant que faran una majoria o altra, voten al que consideren que pot ser el millor alcalde, per això defenso que ho ha de ser qui guanya les eleccions".

Albiol adverteix que el veto al guanyador "té conseqüències"

Albiol ha anat un pas més enllà, i ha defensat que aquesta mena de pactes alternatius amb l'únic objectiu d'evitar l'accés a l'alcaldia a un candidat, són un fracàs a llarg termini. Com a prova, ha indicat que, precisament els pactes que van permetre a la cupaire Dolors Sabater o al socialista Àlex Pastor esdevenir alcaldes de Barcelona, no han sortit bé. "Has de tenir un projecte polític alternatiu, perquè si no, qui acaba pagant les conseqüències és la ciutat i el partit", ha afirmat. 

Tanmateix, l'alcalde badaloní ha volgut marcar algunes diferències entre la situació de Barcelona i la de Badalona. Ha assenyalat que en el cas de la capital, s'havia produït un triple empat amb diferència de tan sols un regidor entre els tres primers partits, mentre que a Badalona, la distància entre la primera força i la segona era del doble dels regidors. En concret, el 2015, el PP va obtenir a la ciutat metropolitana 10 regidors, mentre que Guanyem Badalona en va obtenir 5. Quatre anys més tard, el 2019, Albiol en va obtenir 11 i la coalició de Guanyem i ERC, 7. Per evitar que tornés a succeir el mateix un tercer cop, Albiol va apel·lar en campanya a una mobilització massiva que li permetés assolir la majoria absoluta, i ho va aconseguir, obtenint 18 edils.