Aquest diumenge, Xavier Trias esperava donar la benvinguda al Consell Nacional de Junts com a flamant alcalde de Barcelona. Finalment, la maniobra del PSC amb els comuns i el PP li ha barrat el pas a la batllia i no ha pogut fer-ho en la condició de cap de l'Ajuntament. L'ambient és de frustació i decepció a l'Auditori Axa, on es reuneixen els consellers nacionals dels juntaires durant aquesta jornada. Trias no ho ha volgut amagar durant la seva intervenció, però ha indicat que "en part" no és alcalde per culpa seva: "El senyor Collboni volia que ens partissim l'alcaldia, dos anys jo i els altres dos ell, i jo li vaig dir que de cap de les maneres". Malgrat això, ha admès que els fets succeits li han donat "la raó": "Amb segons qui no es pot anar, és gent que et diu que abans de fer-te una trastada, et trucaran. Encara estic esperant la trucada".

El líder de Trias per Barcelona ha admès que ell volia fer un govern amb els socialistes i amb Esquerra Republicana perquè volia un executiu "fort", però que "una vegada més s'ha demostrat que una cosa són les il·lusions que jo pugui tenir i una altra cosa és la realitat —en referència al PSC—, que és que a la que poden, ens fan fora perquè no suporten que a Barcelona hi hagi un alcalde —que ells diuen— independentista". En aquesta línia, ha carregat contra el PSC, els comuns i el Partit Popular: "Una de les seves missions és fer-nos fora de tots els llocs de poder, juguen a això i ho han fet tres vegades". De nou, ha volgut recordar l'any 2015, quan va perdre les eleccions després que aparegués una informació falsa assegurant que tenia un compte a Suïssa: "A Dani Sirera jo li vaig dir que el PP té un deute moral amb la meva persona pel que van fer amb mi per intentar destruir-me, però tant els hi fa, la seva estratègia és eliminar-me". Una estratègia, a parer de Trias, que es va replicar amb Ernest Maragall l'any 2019 i ara l'ha tornat a patir ell aquest dissabte.

Xavier Trias s'ha mostrat novament agraït amb Ernest Maragall per l'acord assolit, que contemplava un govern conjunt amb els republicans pel qual Trias per Barcelona tindria quatre tinències d'alcaldia i Esquerra, dues —amb Maragall com a primer tinent—: "Jo molts cops tinc discrepàncies importants amb ERC, no tenim el mateix model social i econòmic, però les meves relacions aquests dies amb Ernest Maragall han estat extraordinàries i afectuoses". Trias ha lamentat que la jugada del PSC-Comuns-PP s'ha "carregat de males maneres" la possibilitat de governar amb els republicans.

Trias reedita el "que us bombin" i el converteix en un missatge per a les eleccions generals

Al llarg de les últimes hores, l'expressió "que us bombin", que Xavier Trias va fer servir des del faristol del Saló de Cent de l'Ajuntament, ha agafat un llarg recorregut. Tant és així que l'exbatlle barceloní l'ha tornat a utilitzar: "Ara no tenim temps, hem de lluitar contra això a les eleccions generals i és el que hem de fer. Míriam, que els bombin, però ho hem de fer des d'una confrontació intel·ligent". Trias s'ha posat "al servei" de Nogueras, però ha instat el partit a "no fer malbé" la candidatura que ell va bastir amb el PDeCAT, Demòcrates i Moviment d'Esquerres: "És forta, de pal de paller. Això no sempre és fàcil i no sempre s'entén dins del partit".

En referència a aquests comicis estatals, el que ha estat candidat de Trias per Barcelona ha fet una crida a sortir a "guanyar", alertant que "no es fa des de la ràbia ni el rencor, sinó des de l'estima a un país i fent el millor per a la nostra gent". "El millor és estar units i anar junts. La meva filosofia és de no enfrontament i de diàleg, als que volen enfrontament i no diàleg els hem de fer baixar del burro d'una vegada", ha reblat. Trias ha defensat que han d'estar "disposats a buscar col·laboracions, però no a que ens maltractin i ens facin cada dia més depenents". Des de la seva perspectiva, el problema "no és la independència, sinó la dependència humiliant" que Catalunya té amb l'Estat".

Míriam Nogueras apel·la a la mobilització el 23-J: "Si tu no hi vas, ells sumen"

El Consell Nacional d'aquest diumenge ha de ratificar les llistes de Junts per Catalunya per a les eleccions generals del 23 de juliol, que incorporen Eduard Pujol com a número 3 per Barcelona i que compten amb una àmplia representació del sector puigdemontista. Míriam Nogueras també ha intervingut al conclave i ha compartit la "indignació" que ha generat el fet que Trias no sigui finalment alcalde: "Ens solidaritzem amb els barcelonins, tindran un govern titella i tutelat des de Madrid". En clau del 23-J, i tenint en consideració el que ha passat a Barcelona, Nogueras ha advertit que "el vot útil per a Espanya és el vot inútil per a Catalunya" i ha llançat un missatge que insta a la mobilització: "Si tu no hi vas, ells sumen". La candidata juntaire al Congrés defensa que la papereta del seu partit és la que farà que "canviï tot" perquè "no ens arreglaran els problemes aquells que ens l'han generat": "Amb Junts, no escoltarem cap president del govern espanyol dir 'gracias a cambio de nada'".