El mateix dia que Xavier García Albiol va perdre l'alcaldia de Badalona després que triomfés una moció de censura contra ell el novembre del 2021, quan el seu nom va aparèixer als Papers de Pandora, el badaloní va advertir que començava el compte enrere per tornar a ser batlle de la quarta ciutat de Catalunya. I no s'equivocava. Aquest dissabte, Xavier García Albiol ha estat proclamat alcalde després de la seva contundent victòria per majoria absolutíssima el passat 28 de maig. Els 18 regidors de 27 que va aconseguir el Partit Popular (tot i que les sigles de la seva formació van desaparèixer durant la campanya) han votat el badaloní perquè recuperi la vara que va perdre després d'una moció de censura i que el PSC de Rubén Guijarrro només ha aconseguit retenir durant menys de dos anys.

🔴Constitució dels ajuntaments a Catalunya i Barcelona, DIRECTE  

Abans d'entrar a l'ajuntament, Albiol ha arribat entre aplaudiments a la plaça de la Vila, amb diversos veïns que l'han anat aturant per saludar-lo i desitjar-li sort: més de la meitat (55%) de les persones que van anar a votar a la quarta ciutat de Catalunya van apostar per ell. Tot i la poca emoció que tenia el ple per la majoria absoluta, aquest dissabte, uns 150 han pogut seguir en directe el ple d'investidura des d'una pantalla gegant. Aquests assistents han xiulat i escridassat de valent la regidora de Guanyem Dolors Sabaterquan ha jurat el seu càrrec i també quan ha intervingut en el ple, després que Albiol hagi estat proclamat. En el seu parlament ha fet referència als represaliats i al dret d'autodeterminació, i ha descrit el Partit Popular com a extrema dreta, recordant els pactes amb Vox. Rubén Guijarro, alcalde fins aquest migdia, també ha estat xiulat. Tot i que alguns regidors del PP han optat per fer aquest jurament en castellà, Albiol ho ha fet en català. 

Albiol es compromet amb el badalonisme i s'oblida del PP

Durant la campanya electoral, va emprar reiteradament el lema "Badalonisme" i durant el seu primer discurs com a batlle ha tornat a repetir que la seva única motivació i il·lusió és la seva ciutat, més enllà de la ideologia de cadascun dels seus habitants. Només citant el nom del seu partit en una ocasió, en línia en el que ha anat fent durant les darreres setmanes i mesos, Albiol s'ha posat al servei de la ciutat i ha agraït que els seus veïns li hagin donat una majoria absoluta "per tirar endavant els nostres reptes, treballar sense haver de patir bloquejos polítics interessats i mocions de censura premeditades". Albiol ha tret pit també d'haver obtingut una victòria sense precedents en l'etapa democràtica. però ha assegurat que tot i no haver-ho de necessitar, buscarà consensos amb la resta de partits. A més, també ha destacat el suport de bona part del jovent badaloní en aquestes eleccions, que ha contrastat amb la desafecció política que s'ha estès arreu del país. 

xavier garcia albiol alcalde la perspectiva
Xavier Garcia Albiol, ja alcalde de Badalona / La Perspectiva

Després de la famosa escena del balcó, quan una dona que tenia una estelada a la finestra va assegurar-li que el votaria, Albiol ha assegurat ser conscient que milers de persones han "dipositat la seva confiança" en el seu projecte, deixant de banda la seva ideologia. Per això, s'ha compromès a governar tant pels que el van votar com pels que no, "pels que volen que Catalunya sigui independent i dels que com jo, ens sentim catalans i espanyols". Sense canviar una coma del que havia expressat en campanya, ha assegurat que la seva intenció no és canviar ningú, només Badalona i fer front als reptes als quals ha de fer front la ciutat.  

En castellà per parlar d'okupacions, neteja i seguretat 

Tot i que aquesta part del discurs l'ha pronunciada en català, després ha canviat d'idioma momentàniament i, en castellà, s'ha compromès a posar al dia alguns dels serveis que ho necessiten: seguretat, neteja i les okupacions conflictives.  També ha donat el seu suport explícit als diferents cossos de seguretat, posant el focus sobre la Guàrdia Urbana. "Em tindran al seu costat, en els bons moments i en els no tan bons. No tinc cap dubte que estaran a l'altura". Després d'aquest petit parèntesi, Albiol ha recuperat el català per tornar a parlar de "Badalonisme en majúscules" que, segons ell, ha aconseguit "esborrar fronteres ideològiques" i fer un projecte només per la ciutat, insistint de nou que la seva gran obsessió al capdavant de l'ajuntament serà que els seus veïns visquin millor. Per aconseguir-ho, (gairebé) no tindrà oposició.