En la ressaca de la constitució del ple de Barcelona, marcada pel canvi de guió d'última hora amb la investidura del socialista Jaume Collboni, el líder d'ERC a la ciutat, Ernest Maragall s'ha mostrat molt crític amb l'operació entre PP, PSC i comuns que ho va fer possible, i que algunes fonts han apuntat que s'hauria orquestrat des de Madrid. "L'Estat va decidir intervenir a Barcelona i aplicar un 155 de facto", ha reblat en declaracions a El Suplement de RAC 1. El regidor republicà ha titllat d'"anormalitat" la situació viscuda i ha afirmat que algú "va decidir entregar Barcelona a l'Estat seguint les instruccions degudes". 

L'edil republicà ha definit la investidura com una "apropiació indeguda" de Barcelona, i ha assegurat que la decisió va ser del president espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez; el president del PP, Alberto Núñez Feijóo i la líder de Sumar, Yolanda Díaz. En aquesta maniobra, ha definit el paper de l'exalcaldessa Ada Colau com el de "l'instrument dòcil", a Collboni com el "promotor local" i al líder del PP a Barcelona, Daniel Sirera, com "el botonet que ha encadenat el projecte". En aquest sentit, Maragall ha opinat que l'argument d'evitar un alcalde d'independentista esgrimit per socialistes i populars tan sols era una "excusa". "No admeten la diferència, la llibertat, la possibilitat de tenir una ciutat que decideixi per si mateixa", ha carregat. Amb tot, ha qüestionat la "legitimitat democràtica" de Collboni.

S'ha mostrat especialment dur amb el comportament dels comuns, que considera que posa en entredit el seu pretès progressisme. "La credibilitat de la senyora Colau està reduïda a sota 0", ha assegurat. Preguntat sobre si ERC contempla poder unir-se a un govern del PSC i els comuns més endavant, davant la probable dificultat que Collboni tindrà per governar en solitari, Maragall no ho ha rebutjat, però ha dit que "després de l'exhibició de cinisme" viscuda no estan en condicions d'entrar a valorar-ho. D'altra banda, tampoc no ha negat la possibilitat que ERC governi amb el PSC a la Diputació de Barcelona, però ha negat pronunciar-se sobre aquest tema perquè no participa de les negociacions.

Maragall avisa que no marxarà de l'Ajuntament: "No els donaré el gust de desaparèixer"

El que sí que ha deixat clar és que no té cap intenció de marxar de l'Ajuntament de Barcelona, com sí que ho ha dit Xavier Trias. "No crec que em vingui de gust donar-los el gust de desaparèixer a aquests senyors que han clavat les urpes a la nostra ciutat i que pretenen manegar-la al seu aire", ha reblat. Més enllà d'aquesta reacció, Maragall ha defensat que presentar-se a les eleccions implica "signar un contracte de representació i de compromís amb objectius, propostes i conviccions", i que per això està obligat a ser coherent. 

El republicà també ha instat a demostrar aquesta coherència a les urnes en les eleccions del 23-J per "enviar un missatge clar als poders que digui que hi ha una altra expressió, una força legítima, que és la democràcia". En aquest sentit, ha reivindicat ERC com "l'única força que representa una capacitat de resposta efectiva" a l'Estat. "La millor reflexió és posar-nos dempeus i afrontar les eleccions del 23-J per demostrar que malgrat tot, tenim veu i vot", ha reblat.