La setmana ha començat molt tranquil·la i amb temperatures més baixes de l'habitual: de bon matí, la temperatura a totes les poblacions de Catalunya ha quedat per sota de la mitjana climàtica. Aquest dilluns s'han enregistrat valors de 7ºC a Olot, 15,3ºC a Badalona, 16,9ºC a Barcelona, 14,9ºC a Figueres, 9,4ºC a Cervià de les Garrigues i 7,2ºC a Falset. Aquest ambient fresc encara continuarà aquesta setmana, però atenció: a partir de dijous els termòmetres baixaran amb més força! A més, la pluja tornarà a aparèixer a molts punts de Catalunya. En aquest vídeo de la previsió meteorològica t'expliquem com i quan arribarà aquest canvi de temps, no et perdis cap detall:
 

 

🎆 Plourà durant el Piromusical? El temps per la Mercè 2022


Una massa d'aire més freda a la vista

La previsió del temps per aquesta primera setmana de tardor és de fresca i tranquil·litat. Les temperatures dimarts a primera hora tornaran a fregar els 17ºC a Barcelona, 18ºC a Tortosa, 15ºC a Lleida i fins i tot, amb glaçades a punts d'alta muntanya. Al migdia, la temperatura tampoc variarà gaire i el sol serà el gran protagonista, però els ruixats apareixeran entre la costa de Girona i el Maresme a última hora de la tarda. No s'esperen grans tempestes, seran quatre gotes mal comptades que si cauen, només remullaran el terreny. El gran canvi de temps d'aquesta setmana arriba dijous, amb l'arribada d'una massa d'aire més freda en altura. Per descomptat, baixaran les temperatures de valent, amb termòmetres que només superaran els 20ºC a la meitat sud de Catalunya. A la resta, s'esperen de màxima 18ºC a Girona, 14ºC a Ripoll, 18ºC a Tremp i 20ºC a Blanes. Aquests canvis de temperatura en alçada afavoreixen la inestabilitat, així dijous no només vindrà acompanyat d'una baixada del mercuri, la pluja tornarà a escombrar molts punts de Catalunya. A primera hora es donarà algun ruixat a l'Empordà, però a mesura que avanci el dia arribaran a tota la meitat est de Catalunya, amb alguna tempesta al Vallès Oriental i al Maresme. També apareixeran més flocs de neu al Pirineu.


❄️ Cauen els primers flocs de neu a Catalunya, però no es mantindran. La temperatura torna a canviar!

 

Dijous una bossa d'aire fred en altura tornarà a portar tempestes a Catalunya
Dijous una bossa d'aire fred en altura tornarà a portar tempestes a Catalunya


Aquesta situació tornarà a canviar el cap de setmana, dissabte i diumenge seran esplèndids, amb més sol i temperatures que tornaran a anar cap amunt.


Un mort per pluges torrencials


Sense gairebé adonar-nos del canvi, hem passat d'onades de calor extremes a pluges abundants i torrencials. Divendres i dissabte passats han deixat Tarragona quasi totalment submergida. La pluja també ha afectat amb molta intensitat la ciutat de Múrcia, que està amb avís per perill de pluges intenses: la matinada de diumenge a dilluns ha mort una persona a Javalí Viejo i hi ha hagut multitud de rescats, segons els Bombers. A les 2 de la matinada han informat que han trobat el cos a 300 m de l'habitatge. L'AEMet (Agencia Estatal de Meteorología) ha comunicat que la tempesta de diumenge a la nit ha deixat la major precipitació a la regió de Múrcia mai observada des de que hi ha registres, amb 40 mm en tan sols 10 minuts a l'observatori de Guadalupe. Dilluns a la tarda encara s'esperen tempestes fortes a la zona que podrien tornar a deixar registres molt abundants de pluja, tot i que seran les últimes de la setmana.
 


Les Illes Canàries, sota l'efecte de la depressió tropical Hermine, han rebut quantitats brutals d'aigua: els observatoris oficials de l'Agencia Estatal de Meteorología (AEMet) han superat els 300 mm a Tenerife i els 157 mm a Gran Canària, tot i que totes les illes han quedat regades pel braç de precipitació d'aquesta potent depressió. Fins dimarts arribarà la pluja a l'arxipèlag, però cada vegada amb menys intensitat.