L'ambient cada vegada és més fresc. Aquest diumenge s'han donat mínimes de 8,4ºC a la Seu d'Urgell, 10,8ºC a Lleida, 14,9ºC a Rasquera i 14,6ºC a Sitges. A alta muntanya, fins i tot ha glaçat i han caigut els primers flocs de neu. Però la dinàmica atmosfèrica és capritxosa en aquesta època de l'any i aquesta setmana tornarem a tenir canvis a la temperatura. A més, Tarragona i les Illes Balears encara s'estan recuperant dels ruixats de les darreres hores, les acumulacions d'aigua han sigut excepcionals i les imatges, brutals. T'ho ensenyem i t'expliquem com canviaran els termòmetres la setmana vinent a Catalunya al següent vídeo!
 

 


☀️ Tornarà a sortir el sol a Catalunya? Vols saber quan s'acaba la pluja?

🎊Mercè 2022: programa, concerts, focs artificials i molt més de la festa major de Barcelona


Arriben els primers flocs de neu de la temporada


Aquest 2022 ha sigut especialment càlid i des del passat maig que no ha glaçat a Catalunya. Aquest diumenge, però, la situació ha sigut ben diferent: a primera hora els termòmetres al Pirineu Occidental, al sector de la Vall d'Aran, han marcat valors negatius, amb -0.5ºC a Sasseuva, -0.4ºC al Lac Redon, -0,5ºC a la Bonaigua i -1,1ºC a Espot. Aquests sectors d'alta muntanya, a més de 2.000 metres d'altitud, han començat el dia amb una bonica enfarinada: els primers flocs de neu de la temporada han aparegut entre la matinada de dissabte i diumenge.
 


També al sector Oriental del Pirineu, a la zona de la Cerdanya, s'han donat les primeres glaçades, amb valors de -0,2ºC a la Tosa d'Alp a 2478 metres d'altitud. De bon matí també s'han pogut veure els cims més alts emblanquinats:
 


Són enfarinades temporals, perquè la temperatura tornarà a pujar la setmana vinent. Dilluns, els termòmetres van cap amunt, tot i que tornarà a glaçar a primera hora a punts d'alta muntanya. L'ambient serà fresc de bon matí a tota Catalunya, però al migdia es tornaran a arribar als 26ºC a Amposta, 25ºC a Barcelona i Girona i s'hi acostaran molt a Lleida. Al vespre no sobrarà una jaqueta, la temperatura no pujarà dels 20ºC a cap punt del territori, excepte a Barcelona i Tarragona. A Girona i al sud del Baix Empordà, fins i tot cauran alguns ruixats que es formaran a primera hora de la tarda al Ripollès, però no s'espera molta quantitat d'aigua. Dimarts les glaçades matinals a alta muntanya aniran desapareixent i es tornaran a superar els 25ºC amb facilitat a tot el litoral, Manresa i Lleida. La situació no canviarà fins dijous, amb l'arribada d'aire més fred en altura, que tornarà a deixar els cims més alts coberts de blanc i temperatures màximes més properes als 20ºC que no pas als 25ºC.

 ⛈️ Temps per a la Mercè 2022 a Barcelona: quina és la previsió per al 24 de setembre?

🎵 Concerts de la Mercè 2022 a Barcelona: horaris, escenaris i tots els detalls


La situació continua sent complicada a les illes


S'estan vivint moments molt difícils tant a les Illes Balears com a les Illes Canàries: les Pitiüses es troben just al mig del camí que agafen les tempestes que surten de Catalunya i s'endinsen al Mediterrani. La matinada d'aquest passat dissabte les tronades han tornat a arribar amb molta força a Mallorca i Menorca.
 


Han deixat acumulacions d'aigua de més de 70 mm a Menorca i 50 mm a Mallorca:


Fins i tot, els balears han tornat a ser testimonis de temps violent, amb pedregades afectant l'illa de Menorca durant la tarda de dissabte:


A les Illes Canàries no estan vivint una situació més tranquil·la: la tempesta tropical Hermine, ja convertida en depressió tropical, està deixant pluges intenses i torrencials. Les autoritats han demanat no realitzar desplaçaments amb vehicles:


Tot i que la depressió tropical s'ha debilitat, s'espera que aquest diumenge la pluja encara sigui molt persistent i abundant a les illes més occidentals i també a Gran Canaria.


Encara no s'ha assolit la màxima intensitat de precipitació i ja s'acumulen més de 165 mm a Tenerife i 84 mm a la Palma. L'Agencia Estatal de Meteorología (AEMet) segueix la situació amb atenció i ha alertat de risc d'altes acumulacions d'aigua a les illes. Els serveis d'emergències de Canàries informen de més d'un centenar d'incidències, com caigudes d'arbres a Breña Baja i inundacions a Santa Cruz, a la Palma, incidències amb la xarxa elèctrica, filtracions i despreniments a la Gomera, Tenerife i el Hierro.