Aquesta setmana els termòmetres pujaran de valent, tot i que no tant com es preveia a les primeres prediccions. La temperatura màxima tornarà a disparar-se per sobre dels 25 °C: a Catalunya es poden tornar a batre rècords de calor una vegada més abans d'hora. A principis de març ja hi va haver un pic de calor, amb més de 29 °C a Cabanes i més de 28 ºC a Anglès. Una calor a la què sembla que ens anem acostumant cada vegada més i és un clar indici de l'emergència climàtica. Aquesta vegada, no farà calor a tot arreu per igual i algunes comarques quedaran més afectades que d'altres. Les temperatures més altes arribaran a meitat d'aquesta setmana, però tornaran a baixar per culpa del pas d'un front. Aquestes temperatures fan augmentar el risc d'incendi forestal: actualment, Catalunya continua amb 21 comarques en prealerta per alt perill d'incendi forestal.

⚠️ Calorada insòlita abans de la pluja pre Setmana Santa!

Cap de setmana amb temperatura rècord a Barcelona

La temperatura s'anirà suavitzant i cada dia farà més calor, fins que les temperatures màximes toquin sostre el pròxim dijous. La zona que quedarà més afectada per aquesta nova pujada de temperatura serà Lleida, amb valors totalment anòmals que passaran dels 27 °C a la mateixa ciutat i, fins i tot, dels 29 °C en algun poble. Se sumaran a la calor Manresa, Cardona, Artés, Anglès o Olot, amb més de 25 °C. A tota la costa catalana els termòmetres es quedaran sobre els 20 °C, valors suaus, però quasi 10 °C per sobre del que tocaria. Al Pirineu i Prepirineu de Lleida les temperatures també seran totalment anòmales, a llocs com el Pont de Suert també arribaran als 20 °C. Tot, venint d'un cap de setmana que ja ha sigut molt càlid per culpa del vent de ponent: aquest diumenge, la ciutat de Barcelona ha tornat a batre rècords amb una màxima que no se superava des del 1922: 26,1 °C.

Aquest vent fa augmentar el perill d'incendi forestal, que ja és molt alt a 21 comarques catalanes, on Agents Rurals ha elevat a nivell 2 el Pla Alfa i s'han suspès 12.090 activitats de risc. Disset comarques més es troben al nivell 1 d'alerta, mentre que només quatre (la Vall d'Aran, el Pla d'Urgell, el Pla de l'Estany i el Gironès), se salven d'aquest avís. La situació és crítica, com s'està comprovant a l'incendi entre Castelló i Terol, que ja ha arrasat més de 3.800 hectàrees.

🔴 Primer gran incendi forestal de l'any: gairebé 2.000 desallotjats en pobles de Castelló i Terol

Cal extremar les precaucions: les altes temperatures i el vent poden ser perillosos si es produeix un incendi forestal amb el sòl tan sec / Agents Rurals
Cal extremar les precaucions: les altes temperatures i el vent poden ser perillosos si es produeix un incendi forestal amb el sòl tan sec / Agents Rurals

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, de moment el març més calorós del que es tenen dades ha sigut el del 2001, amb 32,5 °C de màxima a l'Observatori de l'Ebre i més de 30 °C al Vallès i al Penedès. El març de 2017 també va ser especialment càlid, amb 30,2 °C mesurats a Aldover, a només 9 de març.

Per què fa tanta calor?

Aquesta temperatura no és normal i és una conseqüència directa de la circulació de vents que afecta Catalunya. Ens arriba de l'oest, el que s'anomena vent de ponent, que va passant per sobre de tota la Península i es va escalfant i assecant. És un bon moment per treure nòrdics i fer rentadores: s'assequen en un tres i no res. La temperatura la nit de dimecres a dijous, la més càlida, serà suau, amb de més de 15 °C, mentre que a la muntanya baixaran per poc dels 10 °C.

La temperatura també serà suau a les nits: comença a fer calor! / Windy
La temperatura també serà suau a les nits: comença a fer calor! / Windy

El pas d'un front farà que la temperatura torni a baixar abans de Setmana Santa, però no tornarà a fer fred. De fet, de cara als Dijous i Divendres Sant, s'espera molta tranquil·litat i bon temps. Hauran d'anar seguint les actualitzacions d'ElNacional.cat per saber si finalment plourà per Setmana Santa.