Comença una setmana on la calor serà la protagonista per excel·lència: els termòmetres, tornen a anar cap amunt i tindrem una calorada totalment insòlita! Cada dia serà diferent, perquè passaran un parell de fronts que no deixaran que el vent afluixi. Ens trobem davant d'un final de març molt estrany: es tornaran a batre rècords per calor amb termòmetres per sobre dels 29 °C! Però aquesta calor no durarà fins a Setmana Santa... Abans, arriba un nou canvi de temps que deixarà pluja! Plourà també els dies de festa? T'expliquem com evolucionen els mapes sinòptics del temps a continuació, no t'ho perdis! Tindran raó les dites sobre "març ventós i abril plujós, fan el maig florit i formós"? De moment, donem una ullada a com s'espera que comenci aquest abril de Setmana Santa per a sortir de dubtes! Tens tota aquesta informació al vídeo de la previsió del temps:

 


⚠️Atenció: una potent ventada convertirà aquest diumenge primaveral en un dia perillós! 

Temps insòlit al mes de març

Comença una nova setmana carregada de moviment meteorològic. Un resum concís seria: més calor i més vent. La pluja continua fent-se de pregar, però aquesta setmana fins i tot caurà alguna gota a Barcelona i als Pirineus. Però tornant als dos elements clau d'aquesta setmana, la temperatura i les ventades, seran de categoria. Dilluns, els termòmetres baixaran un parell de graus: serà el pas enrere per agafar empenta i pujar fins a temperatures realment insòlites a mitjan setmana. Entre dimecres i dijous, alguns models indiquen que se superaran els 29 °C a Lleida. D'altres, indiquen que la calor més intensa es quedarà entre Barcelona i Tarragona. Sigui com sigui, ens trobem davant d'una situació totalment anòmala pel mes de març: semblen temperatures més pròpies del maig o del juny. Els mapes parlen per si sols: si veiem com serà d'estranya aquesta situació amb l'estudi de percentils, s'observa que quasi tota Catalunya es troba amb el color més elevat: vol dir que molt poques vegades s'han donat aquestes temperatures en aquesta època.

Percentil de temperatura màxima prevista per dijous respecte al període 1991-2020 / Font: @crballesteros AEMET OpenData
Percentil de temperatura màxima prevista per dijous respecte al període 1991-2020 / Font: @crballesteros AEMET OpenData

Ens estem tirant de cap a una tendència a què sempre faci més calor de l'habitual? Sembla que sí, amb els problemes que això comporta: el sòl està més sec, la fauna i la flora desconcertada i hi ha canvis en els patrons climàtics. De moment, a Catalunya ja notem la falta d'aigua. Aquesta setmana, passaran un parell de fronts que ens deixaran quatre gotes i cada dia a un lloc diferent: dilluns, hi haurà un ruixat a la tarda entre Ripoll, Camprodon i Vic, mentre que dimarts, es necessitaran els paraigües de bon matí a Barcelona. Fins dijous no tornarem a veure la pluja, aquesta vegada, només al Pirineu. Dissabte arriba el plat fort: cap de setmana passat per aigua gràcies a l'arribada d'una zona d'inestabilitat (tàlveg) que ens acompanyarà els primers dies de l'altra setmana. És l'oportunitat d'or perquè els embassaments de Catalunya recuperin l'aigua perduda amb aquesta sequera.

Les ventades aniran anant i venint, però seran molt molestes durant tota la setmana. Després del vent d'aquest diumenge, la situació afluixarà fins dimecres. Però atenció, quan torni a bufar fort, ho farà amb moltes ganes: es tornaran a superar els 80 km/h al centre i a la costa de Catalunya. És una setmana per a tenir molta cura amb aquest element, que sembla inofensiu i és un dels més perillosos!

Plourà per Setmana Santa? 

Es confirma que la pluja ha d'arribar a Catalunya abans de Setmana Santa, però afectarà els dies de festa? Per sort, l'aigua arribarà just abans. Concretament, plourà el cap de setmana anterior i els ruixats es podrien allargar fins i tot, a dilluns. Després, sembla que hi ha bones notícies. Els models que treballen amb probabilitats intueixen que després d'aquesta inestabilitat, l'anticicló es podria col·locar a sobre de la Península. Traduït: tornaríem a tenir bon temps! Aquestes prediccions treballen amb diversos escenaris que són igual de probables. A la següent imatge, podem veure com a les diferents caixetes de previsió entre els dies 7 (segona columna) i 9 d'abril (tercera columna), just al mig de la Setmana Santa, quasi totes les opcions contemplen un anticicló just a sobre de la Península:

Aquests són el conjunt de possibles escenaris del temps per Setmana Santa segons el model ECWMF / Font: ECMWF
Aquests són el conjunt de possibles escenaris del temps per Setmana Santa segons el model ECWMF / Font: ECMWF

Si finalment, aquest anticicló es posa a sobre nostre tota la Setmana Santa, es traduiria directament en molta tranquil·litat en el temps. Tot i això, no podem tancar els ulls als escenaris que diuen que podria ploure durant la Setmana Santa: de moment, és una minoria (només el primer), però s'haurà d'anar seguint atentament la situació per veure quina opció agafa més força. Els mantindrem informats del temps que farà la Setmana Santa des d'ElNacional.cat