El foc calcina més de 3.000 hectàrees i avança sense control entre les províncies de CastellóTerol. L'incendi forestal declarat aquest dijous al terme municipal de Vilanova de Viver ha agafat força i ha obligat a desallotjar unes 1.700 persones. Molts dels afectats resideixen a nuclis de població aïllats, però d'altres han vist com havien d'abandonar pobles i viles com Fuente la Reina, Los Calpes, Los Cantos, La Monzona, Puebla de Arenoso, Montanejos, Montán i Arañuel. Tots ells han hagut de deixar els seus respectius domicilis i passar la nit a albergs o poliesportius habilitats per l'emergència declarada a la zona. Segons les darreres informacions, el perímetre que s'està cremant és d'uns 30 quilòmetres i la principal hipòtesi de l'origen de l'incendi seria una mala pràctica d'una crema agrícola.

Mentre aquests veïns continuen a l'espera que les flames no arribin a casa seva, Emergències de la Generalitat Valenciana ha desplegat deu unitats forestals, quatre brigades forestals, onze autobombes i set vehicles de suport. També s'han desplaçat fins al lloc dues ambulàncies i unitats complementàries dels serveis d'urgències sanitàries. S'espera que durant aquest matí s'incorporin a les tasques d'extinció quatre helicòpters, tres avions, tres brigades helitransportades, quatre avionetes i més efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME). Segons ha informat el govern valencià, aquesta nit els esforços s'han centrat a protegir els nuclis de població i el desallotjament de la Residència de la Gent Gran i persones amb Mobilitat Reduïda de Montán amb autobusos i ambulàncies.

Primer Gran Incendi Forestal de l'estat espanyol

Tot això fa que es pugui parlar del primer Gran Incendi Forestal (GIF) de l'estat espanyol. Les últimes informacions apunten que estan treballant a l'incendi al voltant de 415 efectius de la Generalitat Valenciana i 74 militars de la UME, a més de 22 mitjans aeris i 28 terrestres. Tanmateix, segueixen cremant un perímetre d'unes mil hectàrees i ja han quedat calcinades unes 3.000. Per facilitar les tasques d'extinció del foc, s'han tallat a la circulació les carreteres més properes. Concretament, la CV-207 al punt quilomètric 13 a Fuente la Reina en sentit Vilanova de Viver, la CV-208 al límit entre les províncies de Castelló i Terol a ambdós sentits i la CV-20 a Montanjos, també en direcció a Terol.

 

Les condicions meteorològiques són totalment desfavorables. Les altes temperatures i la sequera imperant a gairebé tota la zona del Mediterrani han provocat una dificultat extraordinària per tots els efectius allà desplegats. A més, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu un fort vent de ponent i més calor durant aquest cap de setmana a l'àrea afectada, amb uns 25 graus de mitjana. Segons ha explicat la consellera valenciana de Justicia, Gabriela Bravo, esperen que cap a la tarda d'aquest divendres hi hagi un canvi de clima i el vent bufi més fort, amb ratxes d'entre 40 i 50 quilòmetres per hora. La qual cosa podria avivar encara més el foc que ja calcina a aquest paratge natural més de 3.000 hectàrees.

Veïns desallotjats al poliesportiu on han passat la nit a Segorbe / MANUEL BRUQUE - EFE
Veïns desallotjats al poliesportiu on han passat la nit a Segorbe / MANUEL BRUQUE - EFE

Prevenció i prudència en una zona d'alt risc de despoblació

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha visitat la rodalia de l'incendi i ha explicat que els desallotjaments són per prevenció i s'emmarquen dins de la "prudència" per l'emergència declarada pel foc. "Esperem que els veïns desallotjats puguin tornar a les seves cases com més aviat millor", ha asseverat al seu compte de Twitter. D'altra banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que posarà "tots els recursos a l'abast" per ajudar a la Generalitat Valenciana a extingir l'important incendi forestal declarat a la província de Castelló. També ha demanat que els ciutadans afectats actuïn amb la "màxima prudència" i "extremin totes les precaucions" davant d'aquest "terrible i devastador incendi".

La zona entre ambdues províncies té un alt risc de despoblació i el turisme natural i de muntanya és un dels principals ingressos econòmics pels ciutadans que allà hi resideixen. Per la qual cosa, aquest primer GIF també podria afectar econòmicament a la zona, tot i que encara només ha calcinat massa forestal i els equips d'emergències estan protegint els nuclis de població per evitar que el foc acabi amb els domicilis de gairebé 1.700 persones.