La setmana més freda fins al moment d'aquest 2023 acaba amb temperatures més baixes que faran que quasi tota quedi Catalunya gelada i amb molt de vent, responsable que la sensació tèrmica oscil·li entre els 0 °C i els -20 °C! El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'avís per onada de fred per la matinada de diumenge a causa de temperatures mínimes extremes, però què vol dir això? Seguirà gelant a quasi tota Catalunya i sembla que el fred no vol marxar en, almenys, dues setmanes. A més, l'alerta per vent continua vigent i encara és molt perillós. De fet, les ventades a alta muntanya aquest diumenge faran que la visibilitat sigui quasi nul·la i pot ser arriscat pujar a veure la neu. Si vols aprofitar aquest cap de setmana per anar als Pirineus, t'expliquem si et trobaràs bones condicions meteorològiques a la muntanya en aquest vídeo amb la previsió del temps d'aquest cap de setmana!

 


❄️ Catalunya sota zero: temperatures de congelador i tornarà a nevar!

⚠️ Barcelona espera temperatures sota zero i activa un pla per atendre els sensesostre

Actiu l'avís per onada de fred: temperatures extremes a Catalunya

El fred ha vingut per quedar-se i aquest diumenge, fins i tot baixaran més les temperatures. Farà més fred, amb temperatures mínimes que baixaran del llindar establert pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) com a temperatura mínima extrema. Per això, s'ha activat l'avís per onada de fred a 37 comarques de les 42 catalanes. Si dissabte s'han arribat a -11,9 °C a Vielha i -8,6 °C a Artés, diumenge, aquests valors encara seran més baixos. Segons el SMC, "les glaçades seran fortes al Pirineu i entre moderades i febles a la resta".

Els termòmetres també han baixat fins als -9,2 ºC a la Vall d'en Bas o als -8,1 ºC a Vic, on feia 11 anys que no feia tant de fred. Les gelades fins i tot han arribat a punts de la costa: és el cas, per exemple, de Gavà. Aquest dissabte, la temperatura ha sigut de -0,1 °C a les 7 del matí. 

Diumenge es donaran temperatures mínimes negatives a tota Catalunya, excepte a la costa, on pujaran un parell de graus de la barrera dels 0 °C: entre 2 i 4 °C a Barcelona, la Costa Brava o Tarragona, mentre que a l'interior, es baixaran dels -4 °C a Lleida, -2 °C a Igualada, -5 °C a Berga i tornaran a caure dels -10 °C a la Seu d'Urgell, Puigcerdà, Andorra i Vielha. El fred extrem es deixa sentir a tot arreu, però fins quan es mantindrà aquesta fredorada? De moment, el model meteorològic de referència, l'ECMWF, marca anomalies fredes durant dues setmanes. Els termòmetres s'aniran movent i a finals de la setmana vinent, fins i tot, remuntaran lleugerament. Tot i això, continuaran estant per sota de la mitjana climàtica. Continuarà nevant, però només a les muntanyes més altes de Lleida i la cara nord del Pirineu. Allà, diumenge, cauran més de 10 cm de neu nova.

El temible torb: vent perillós amb sensació tèrmica per sota dels -20 °C

Les ventades a poc a poc van disminuint a les zones de baixa altitud, però a alta muntanya els cops de vent encara continuen sent molt forts. Diumenge, s'esperen ratxes que superaran els 90 km/h i fins i tot, els 100 km/h, a tot el Pirineu i Prepirineu. Les alertes estan posades justament als cims més alts, on tornarà a aparèixer el torb: vent de muntanya que aixeca la neu i que és especialment perillós.  És una tempesta de neu amb vent molt fort que fa que la visibilitat caigui dràsticament. A més, la sensació tèrmica també baixa de manera immediata. És altament temible perquè pot ser mortal: l'episodi recent més dramàtic a causa del torb a Catalunya és el del 30 de desembre de l'any 2000, a Balandrau, on van morir 7 persones. La força del vent, que diumenge superarà els 100 km/h a les cotes més altes, farà que la sensació tèrmica baixi dels -20 ºC a les muntanyes del Ripollés, -26 ºC a les d'Andorra i -28 ºC al Pirineu de Lleida. S'ha de tenir molta precaució amb les excursions a l'aire lliure aquest cap de setmana, el Servei Meteorològic de Catalunya té vigent l'avís per vent a tot el Pirineu.

A la resta de Catalunya, la sensació tèrmica també baixarà dels 0 °C, fins i tot a la costa. Nits i matinades gèlides, tornarà a gelar a gairebé tota Catalunya, amb una sensació propera als -10 °C a tot l'interior de Catalunya. Semblarà que hi hagi -8ºC a Manresa o Tàrrega i -5ºC a Tortosa. El vent també és perillós al mar: diumenge, les onades arribaran als 4 metres a l'Empordà.

Com serà el temps la setmana que ve? 

Deixarà de nevar, però el fred es mantindrà. Serà una setmana més tranquil·la, amb estones de sol però amb temperatures molt similars a les d'aquest cap de setmana. Continuaran les gelades a quasi tot el territori amb màximes que amb prou feines superaran els 12 °C a la costa. Els canvis arriben a finals de setmana: les masses d'aire atmosfèriques s'aniran movent i la temperatura podria pujar lleugerament, tot i que continuarà fent fred. La temperatura no tornarà a ser menys freda fins a finals de gener.