L'Ajuntament de Barcelona activarà a partir de dissabte 21 de gener l'Operació Fred en fase d'alerta. La decisió s'ha pres davant la baixada generalitzada de les temperatures a la ciutat i en previsió que el termòmetre pugui apropar-se als zero graus. La mesura implicarà la mobilització de professionals municipals i de la Creu Roja, que contactaran proactivament amb les persones que pernocten a la via pública per convidar-les a refugiar-se en els equipaments habilitats. En concret el consistori oferirà 262 places addicionals per acollir aquests ciutadans i ciutadanes. Des del passat 1 de desembre, en el marc de l'Operació Fred en fase preventiva, s'han atès 350 persones. D'aquestes, 287 eren homes i 63 dones.

En un comunicat, el consistori ha assenyalat que es tracta d'un dispositiu dinàmic que s’anirà adaptant en funció de les necessitats que es detectin i la demanda que calgui atendre. Per una banda, s’habilitaran les 75 places del Centre d’Acolliment d’Emergència (CAE) que ja estaven funcionant com a dispositiu temporal en el marc de l’activació de l’Operació Fred en fase preventiva que va posar-se en marxa el passat 1 de desembre. Aquesta instal·lació es va obrir el passat mes de novembre al Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) i ha permès doblar el nombre de les places d’allotjament que disposa la ciutat per atendre urgències i emergències socials.

A banda, al mateix CAE s’han creat 73 places addicionals mitjançant la col·locació de llits en sales polivalents i altres espais. Alhora, s’oferiran 34 places exclusivament per a dones al Centre d’Estades Breus (CEB) que hi ha a la planta superior del mateix CUESB. A més, hi haurà 80 places més a l’equipament municipal ubicat al passatge Dos de Maig. En aquest dispositiu hi participa personal del Centre d'Urgències i Emergències Socials (CUESB), del Servei d'Atenció Social al Sensellarisme a l'Espai Públic (SASSEP) i de la Creu Roja, entre altres serveis.

350 persones ateses

L’Operació Fred s’activa cada any entre els mesos de desembre i març en fase preventiva perquè hi hagi equips professionals amatents i permetre les persones que pernocten al carrer disposar d’un espai per poder fer estades puntuals i rebre atenció social i sanitària. Des de l’activació d’enguany, el passat 1 de desembre, ha atès 350 persones diferents (287 homes i 63 dones) en coordinació amb la quarantena d’entitats que conformen la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar.  L’Ajuntament de Barcelona disposa de 2.800 places estructurals per fer front a aquesta situació d’emergència, 800 més que el darrer cop que es va activar l’Operació Fred en fase d’alerta, l’any 2018. El 50% de les persones que fan ús d'aquests serveis fa menys de cinc anys que van arribar a la ciutat. Només un 10% són ciutadans i ciutadanes que hi han residit sempre.