No ens alarmem: per molt que parlem de l'eina, encara no és tan imprescindible com perquè, si queda fora de combat, el món tremoli com succeiria si tal cosa li ocorregués a Google; però el cert és que ha passat ja: ChatGPT ha quedat ja fora de combat. Ha estat aquesta setmana –en concret el dimecres 8 i durant una hora i mitja. I, sí, queda demostrat: l'aplicació de més ràpid creixement dels últims anys és vulnerable.

w1280 p16x9 2023 02 03T170035Z 1732237236 RC2R3Z9GVJHR RTRMADP 3 OPENAI CHATGPT
 

 

Què va succeir?

Els serveis de ChatGPT van deixar de ser operatius aquest dimecres per culpa d'un atac de denegació de servei (DDoS) a causa d'un atac de denegació de servei (DDoS), els efectes del qual encara es noten. En Open AI, després d'admetre l'atac amb un escarit missatge (Hem identificat un problema que genera altes taxa d'error en l'API i ChatGPT, i estem treballant per solucionar-lo, assenyalaven) , van posar fil a l'agulla per identificar l'origen. Ara, sembla que ja ho saben.

Qui va ser?

Aquest tipus d'atacs, i així ho expliquen per exemple els especialistes en ciberseguretat de Kaspersky, impliquen l'enviament d'un elevadíssim nombre de sol·licituds d'accés simultànies al recurs web a què s'ataca a fi de desbordar la seva capacitat. Així, en tenir els servidors un llindar màxim de sol·licituds simultànies que puguin atendre, el servei comença a funcionar malament o, directament, deixa de fer-ho. Per si mateix, no és més que sobrecarregar un recurs públic amb tràfic maliciós perquè qui de veritat ho necessita no pugui fer-lo servir. Darrere de l'atac, hi hauria Anonymous Sudan, un grup de hackers que, al seu canal de Telegram, han reivindicat l'autoria. Segons ells, l'atac es justifica perquè OpenAI i el seu director executiu Sam Altman han invertit en Israel i, també perquè, segons aquest fosc grup, l'IA estaria sent utilitzada per Israel "per desenvolupar armes i oprimir encara més els palestins". Anonymous Sudan es descriu a si mateix com un grup 'hacktivista' i diu que està duent a terme atacs cibernètics des de l'Àfrica en nom dels musulmans oprimits a tot el món. Pensar que des d'un país econòmica i socialment devastat com el Sudan es pugui fer alguna cosa així voreja el disbarat. Qui ha estat llavors? Tot, com sempre, assenyala Rússia.