Mentre que l'oli d'oliva arriba a màxims històrics i tot indica que l'escalada no s'aturarà perquè la sequera redueix produccions, els olis vegetals (soja, colza i gira-sol) acumulen cinc mesos de baixada de preus. Només a l'abril, van disminuir un 1,3%

Oli de gira-sol
 

I la dieta mediterrània?

La dada és especialment preocupant per a països en els quals, com en Espanya, l'oli d'oliva és peça clau de la dieta i arriba a considerar-se gairebé garantia de salut. L'evolució a l'alça dels preus de l'oli en origen que ocasiona la sequera i les altes temperatures que s'han registrat en les èpoques de floració de les oliveres i quallat de fruit permeten avançar noves pujades en els punts de venda. El verge extra costava ja gairebé 6,50 euros per litre en els supermercats i els preus en origen han pujat durant aquest últim mes un 11%, així que és fàcil fer previsions. Veurem oli d'oliva de marca blanca a més de vuit euros el litre abans d'acabar l'any? Tot indica que sí i això farà que la dieta mediterrània sigui cada vegada més cara. L'oli d'orujo es confirma com a alternativa i el de gira-sol, també. El de colza, per la mala premsa que arrossega a Espanya, es reserva per a usos no domèstics.

olvia
 

Canvis en els costums?

Entre els olis vegetals, el més consumit a Espanya és el de gira-sol, que es ven a entre un i dos euros el litre en funció de la marca. De fet, és possible trobar marques que el venen a 1,05 euros. Per descomptat, l'oli de gira-sol també té avantatges nutricionals com, per exemple, les seves propietats antioxidants, que es deriven del seu alt contingut en vitamina E. Si els preus continuen així, és possible que vegem aviat canvis en els costums culinaris espanyols. Fins i tot la mantega, si s'escull marca blanca, pot acabar sent més barata que l'oli. Les fregidores d'aire han estat el regal estrella d'aquest Dia de la Mare.