Fa no molt va ser protagonista de múltiples notícies per la seva exagerada pujada de preu (o, directament, la seva desaparició dels lineals) com a conseqüència de la Guerra d'Ucraïna però ara, amb l'oli d'oliva a gairebé 4,5 euros el litre, el seu (encara) ajustat import de 2,55 euros per litre l'ha revitalitzat com a alternativa al suc de l'oliva .Ens referim, és clar, a l'oli de gira-sol: als seus avantatges i inconvenients.

Oli de gira-sol
Oli de gira-sol

També és sa

L'oli de gira-sol, remarquen els dietistes, és perfectament adequat per a una dieta sana però, això sí, hi ha beneficis que sí que aporta l'oli d'oliva i que el de gira-sol no té: l'oli de gira-sol inclou menys greixos monoinsaturats i té molts menys polifenols i antioxidants, però té moltíssima més vitamina E, que protegeix les nostres cèl·lules i, en part, compensa el menor percentatge de polifenols i antioxidants. Amb tot, l'aportació calòrica d'un i un altre és similar: la diferència ronda l'1% a favor de l'oli d'oliva.

Antiinflamatori

La presència d'antioxidants més gran|important i polifenols, que se suposa, frenen l'envelliment suposa un punt a favor de l'oli d'oliva, però el seu adversari el de gira-sol empata, com a mínim, si tenim en compte les seves propietats antiinflamatòries, ja que el seu consum bloqueja un enzim que afavoreix la contracció dels vasos sanguinis. De fet, millora la circulació, afavoreix la coagulació, prevé l'arterioesclerosi i ajuda a lluitar contra les varius en contenir àcids Omega 6. Fins i tot, i per aquesta mateixa raó, ajuda a prevenir l'Alzheimer i millora el funcionament general del sistema nerviós.

Ossos forts i menys pressió arterial, colesterol i retenció de líquids

L'oli de gira-sol és també òptim per als hipertensos, especialment si consumim versions no excessivament refinades. Si el consum és moderat, disminueix la capacitat d'absorció del colesterol per part del nostre intestí i la producció d'aquest al cos. En contenir potassi, evita que els líquids s'acumulin a les cames i aquestes pateixin rampes. En els homes, el seu contingut en zinc afavoreix una major i millor producció d'esperma. Finalment, manté els ossos forts i elimina els dolors derivats de l'artritis, ja que conté magnesi.

Serveix per a molt més que cuinar

El seu consum ajuda a retenir la humitat de la pell i afavoreix la formació d'elastina i col·lagen. Si s'utilitza per elaborar cremes o ungüents, afavoreix la salut de la pell i està demostrat que el seu ús tòpic redueix la possibilitat d'infeccions