El telescopi espacial James Webb continua meravellant-nos amb cada imatge de les que capta la seva càmera d'infraroig proper NIRCam: aquesta vegada, la sorpresa ens l'ha brindat amb una instantània de Els Pilars de la Creació, una zona de la Nebulosa de l'Àguila situada a 6.500 anys llum de la Terra que ens revela com neixen les estrelles. L'espectacle va ser captat per primera vegada per l'Hubble el 1995 i, de nou, va ser immortalitzat el 2014 pel telescopi espacial Herschel. Ara, amb les noves imatges del James Webb, s'espera aprofundir en detalls i resoldre incògnites pendents sobre la formació de les estrelles.

Pilars de la Creació
Pilars de la Creació

Portes obertes per a la investigació

La nova imatge de Webb dels Pilars de la Creació ajudarà als investigadors a renovar els seus models de formació estel·lar en identificar poblacions estel·lars més precises identificades junt núvols de gas i pols que ens permetran, explica la Agència Espacial Europea, com neixen les estrelles.

Allò transcendent

El nivell de concreció de la imatge que ens presenta el James Webb permet captar com el que són, núvols polsosos de gas, tot allò que en les imatges de l'Hubble semblaven només roques. Aquestes nebuloses que veiem en la imatge, després d'escalfar-se durant mil·lennis, llancen rajos que xoquen amb núvols de material i generen pilars com els que veiem. El mecanisme, com tot l'immens i transcendent, és difícil de comprendre, però ens commou i sorprèn. De fet, parafrasejant Sinistre Total, ens fa preguntar-nos qui som, d'on venim i on anem.