La Setmana Santa està a punt d'arribar i molts espanyols recorren a internet a la recerca d'ofertes d'última hora per gaudir de les seves vacances. La conjuntura econòmica no treu les ganes de gaudir d'uns dies de festa i, tant és així, que es parla ja d'ocupacions superiors al 80% i, des de la Confederació Espanyola d'Agències de Viatges (CEAV), es vaticina un creixement de fins a un 6% en les reserves respecte a l'any passat. Després d'aquestes xifres, tanmateix, estan centenars, fins i tot milers de persones que, confiant en pàgines web poc fiables que prometen luxoses vacances a preus insignificants, es converteixen en víctimes d'estafes vacacionals. Els ciberdelinqüents aprofiten els períodes d'alta demanda en viatges per dur a terme atacs, oferint precisament el que més atreu: viatges de somni a preus rebaixats. En aquest context, Avast, líder global en seguretat digital i privacitat vol advertir dels riscos de les reserves a través de tercers, ja que cada vegada són més les estafes via aplicacions de reserva de vols, hotels i apartaments de vacances.

hotels malaga
 

Amb què cal anar amb compte?

A l'hora de preparar les vacances cal aplicar, com sempre, el sentit comú i desconfiar d'ofertes massa bones per ser veritat amb preus molt baixos o vols amb descomptes exagerats. Els webs a través dels quals es cometen aquestes estafes solen imitar les agències de viatges legítimes per enganyar els usuaris i, també molt sovint, els ciberdelinqüents recorren a una altra eina: el correu electrònic. En aquest cas, remeten a les víctimes correus falsos que aparenten ser d'agències de viatges legítimes, aerolínies o plataformes de reserva. Aquests correus solen contenir enllaços maliciosos o sol·licituds d'informació personal i financera, com números de targeta de crèdit o contrasenyes. En fer clic en els enllaços o proporcionar la informació sol·licitada, les persones poden ser víctimes de robatori d'identitat o frau financer.

estafes frau efe
 

Anuncis falsos

Els estafadors publiquen també anuncis de lloguers de vacances falsos en plataformes en línia, oferint propietats que no existeixen o que no estan disponibles per llogar. Les persones que fan la reserva i paguen per endavant poden descobrir que la propietat no és real o que no hi poden accedir quan arriben a la destinació.

Què fer?

El primer, abans de realitzar qualsevol reserva o pagament en línia, és investigar la reputació i la fiabilitat de l'empresa o lloc web amb què s'està tractant. Convé verificar si l'empresa està registrada i si té opinions positives d'altres usuaris en plataformes confiables. El més encertat és evitar fer negocis amb empreses o llocs web poc coneguts o que tinguin una reputació dubtosa i confiar sempre en webs oficials. Per descomptat, la informació personal i financera mai no s'ha de proporcionar si hi ha algun dubte.