Internet és una eina imprescindible. Condiciona la nostra manera de comprar, vendre, treballar, socialitzar, entretenir-nos i, en definitiva, socialitzar. La nostra i, també, la dels més petits de la casa. Per això, i coincidint amb el Dia Internacional de la Internet Segura que se celebra aquest 6 de febrer, Avast, empresa especialista en seguretat digital i privacitat pertanyent al grup Gen, comparteix tres consells per protegir els més petits.

Niños celebrant un éxito davant l'ordinador / Pixabay
 

Parla amb ells

"Cap normativa de seguretat a Internet destinada a nens no pot reemplaçar la millor manera de protegir-los a la xarxa: la comunicació directa. La seguretat dels nens en l'àmbit digital comença per comprendre com i per què utilitzen Internet, garantint que siguin conscients dels possibles perills i de com abordar-los.", explica Luis Corrons, Security Evangelist de Avast. "Atès que constitueixen un grup especialment vulnerable davant les amenaces cibernètiques, és essencial establir un diàleg obert amb ells.", afegeix l'expert en ciberseguretat. Una investigació recent duta a terme per Avast ha revelat que nombrosos progenitors perceben que els seus fills han superat els seus coneixements tecnològics, incloent aquells pertanyents a la generació millennial. A més, és fonamental familiaritzar-se amb les tècniques d'enginyeria social utilitzades per ciberdelinqüents per detectar amenaces i alertar els fills. Els nens, en especial, poden ser vulnerables al doxxing (revelar informació personal d'una persona a internet sense el seu consentiment) per part de hackers o ciberassetjadors.

Limita el temps que passen davant la pantalla

La seguretat online dels nens és essencial, considerant l'impacte en la seva salut i benestar. Encara que les pautes suggereixen límits de temps davant les pantalles, la realitat és que molts pares enfronten dificultats, agreujades per la pandèmia, que va augmentar un 17% el temps de pantalla entre 2019 i 2021 per a preadolescents i adolescents. Establir límits en el temps de pantalla és crucial per guiar la quantitat de contingut digital que consumeixen i fomentar una relació saludable amb la tecnologia. Assegurar la ciberseguretat dels nens implica diàleg i normes, però els controls dels pares són eines pràctiques essencials. Poden configurar-se en dispositius, telèfons, navegadors o routers, permetent el monitoratge i establiment de límits en el temps de pantalla i restriccions de contingut.

Contrasenyes segures

"Quan els teus fills són petits, és essencial conèixer les contrasenyes dels llocs web i dispositius que utilitzen. Si disposen de xarxes socials en la preadolescència, com Instagram o TikTok, és recomanable que els progenitors tinguin coneixement d'aquestes claus. També és important ajudar-los a crear contrasenyes fortes, activant l'autenticació de dos factors (2FA) i ensenyant-los a utilitzar un gestor de contrasenyes.", constata Corrons. Amb adolescents, la ciberseguretat es torna més complexa. És indispensable equilibrar la privacitat amb la supervisió responsable, perquè no ho percebi com una invasió de la seva intimitat. La comunicació oberta i la confiança són clau en aquesta etapa. Destacar els perills de divulgar informació personal, com ubicació i adreça i presentar el concepte de ciberdelinqüència perquè estiguin al corrent de les amenaces greus a Internet, són converses interessants a mantenir habitualment. De la mateixa manera, la conducta dels adults quan utilitzen les xarxes ha de ser exemplar, ja que, si així ho és, els menors que l'adult en qüestió tingui el seu càrrec el prendran com a model.