Arriba l'hivern i, amb les primeres neus, hordes d'urbanites escassament preparats parteixen rumb a la muntanya més propera a la seva casa en la qual tinguin notícia de qualsevol blanca precipitació mínima atrets per tots aquests valors bucòlics que s'associen a la neu i que els qui viuen en territoris on l'hivern és com deu saben són només enganyifes. De nou, i com cada hivern, la Guàrdia Civil de Trànsit|Tràfic i els diferents serveis policials autonòmics amb competència en la matèria vigilen també en punts clau, llibreta en mà i disposats tant a aconsellar com a multar qui, per inconsciència, arrisca la seva integritat, la de la seva família i la de la resta d'usuaris de la carretera per no equipar el seu cotxe degudament quan va a la muntanya a l'hivern. Aquí i avui, t'explicarem què has de tenir en compte abans de sortir d'excursió rumb a la teva muntanya preferida ara que el fred creix

neu i conducció
 

Cadenes o pneumàtics d'hivern

El Reglament General de Vehicles és clar: si així ho decreten les autoritats competents, l'ús de cadenes o altres dispositius antilliscants autoritzats o, també pneumàtics especials d'hivern és obligatori. Si la inconsciència et porta a aventurar-te per les muntanyes pàtries sense cap de les dues coses i et sorprenen, la multa que et caurà serà de 200 euros, ja que, segons la Llei de Trànsit (i la interpretació de l'agent que et pari) el teu vehicle no complirà les condicions tècniques establertes. En definitiva: no portar cadenes és igual de greu que circular en qualsevol moment de l'any amb els pneumàtics desgastats, per exemple.

Plaques de matrícula

Quan neva, determinades parts del cotxe poden no resultar visibles i això, si volem evitar multes, cal recordar-ho: si ens paren i la nostra matrícula està tapada per la neu i no pot llegir-se, la multa que ens imposaran serà també de 200 euros. Com prevenir-lo? Senzill: abans de sortir a la carretera, aclareix els fars i la matrícula amb un raspall i aboca|vessa sobre ells algun producte anticongelant, perquè el gel també pot dificultar la lectura de les teves plaques.

Els abrics

No es pot conduir de qualsevol manera i, per això, encara que faci fred, mentre condueixes no pots portar posat cap abric o jaqueta que limiti els teus moviments. Si et paren en un control i un agent estima que aquest anorac de colors tan xulo i gruix utque t'acabes de comprar no et permet conduir com cal (i, sí, sovint passa) t'arrisques a una multa de 100 euros. El mateix passa si el calçat que portes no és adequat per conduir, així que cuidat amb determinats tipus de bota.

Els eixugaparabrises, en perfecte estat

També cal tenir especial cura amb els eixugaparabrises: han d'estar en bon estat i permetre la retirada de la neu que dificulti el camp de visió. Tampoc pots cicular amb una capa de gel que no et deixi veure: no t'oblidis de portar alcohol o similar. Si no, t'arrisques a una multa de 200 euros.