Tens un apartament a la platja o somies comprar-te'n un? Doncs cuidat, perquè potser has de començar a pensar en altres alternatives: el canvi climàtic, que sembla que no es per a, tindrà efectes, primer, a les zones costaneres, on plourà menys i de forma més torrencial i on, també, potser fins i tot puja el nivell del mar fins a fer determinades zones molt difícils d'habitar. Les companyies d'assegurances de mig món, de fet, ja es freguen les mans mentre comencen a pensar com col·locar clàusules de risc climàtic als contractes que presentaran als orgullosos propietaris dels nous apartaments que s'estan construint per tot el món el primera línia de mar.

Als Estats Units ja comencen els problemes
Quan parlem de mercat immobiliari (recordem la crisi de les hipoteques subprime) tot comença als Estats Units i al Canadà: en aquest segon país, les companyies d'assegurances han quantificat ja el percentatge de reducció que cal aplicar a un habitatge situat en un punt en el qual el reg d'inundació és notori: entorn d'un 10%. Que la tendència arribi a la Costa Daurada o la Costa de la Tarongina és qüestió de temps. En inglaterra, aquí al costat com qui diu, ja estan també amb aquestes: les propietats situades al sud de la Gran Bretanya en zones propenses a inundar-se han baixat fins i tot un 25%. Més que el risc real, el que afecta és la por i ja hi ha qui diu que, millor que comprar a la costa, el que convé és llogar.
I les companyies d'assegurances?
Ja que són, probablement, les grans beneficiades i principi i si la por es queda només en això. Així que|Tal com la preocupació pel canvi clima'tico creix a Occident, els preus de les assegurances creixen i fins i tot un 90% dels propietaris d'habitatges europeus han vist ja pujar les seves primes|cosines fins a 100 euros més per any. Endevinen vostès on han pujat més? Efectivament: a la costa. Encara bo que|Menys mal que un servidor, i espera tenir-la durant molts anys, disposa de segona residència a Barruelo, un poble de la Muntanya de Palència. Llàstima que el nostre alcalde, incapaç d'assumir que tot deriva de la seva poca capacitat de planificació, justifica els talls d'aigua d'aquest estiu recorrent al canvi climàtic i, a sobre, diu que unes desgraciades inundacions que es van produir pel mal estat de la xarxa de clavegueram deriven també de canvis en el règim de pluges. Per la meva part, em limitaré a confiar que el meu agent d'assegurances no l'hagi sentit dir aquestes coses.
