Se celebra a Aïnsa (Osca) aquest 17 de desembre i celebra un producte el vi artesà, que molts consideren extingit fa dècades però que reuneix cada edició a més de trenta productors que, de manera artesanal, elaboren vi. Parlem de Punchacubas, la Fira del Vi Artesà del Sobrarbe que cada hivern se celebra a la històrica vila d'Osca.

Tradició
La fira reivindica un ofici, el de vinater, i unes tècniques que eren comunes fins i tot no fa tant i es fonamenta en un antic costum: donar a provar els veïns el primer vi de l'any. Per això, el tast|sondatge de brous|vins artesanals és una de les peces clau d'un esdeveniment que arrenca el 17 de desembre al migdia amb l'encesa d'una foguera a la Plaça Major d'Aïnsa i que permetrà, aquest any almenys, tastar fins a 33 vins elaborats per quinze productors de la comarca. Per descomptat, no són vins fàcils i, potser, s'assemblen poc o gens als que trobaríem a les més prestigioses enoteques, però tenen l'autenticitat i el gust d'allò autèntic.
Senya d'identitat
La festa s'ha convertit en una senya d'identitat que posa de relleu l'ofici ancestral de vinater, pràcticament desaparegut com a activitat econòmica a la zona, encara que en algunes cases continuïn elaborant-se vins per a consum propi. Els Músics del País, procedents de la Vall de Chistau, tornaran a amenitzar una jornada que l'any passat va aconseguir congregar mig miler de persones al nucli antic. La calor del foc, els productes artesans i la bona companyia auguren una jornada de dissabte d'èxit que ja s'espera amb impaciència a Aïnsa i als pobles de l'entorn. Sens dubte, és un pla de cap de setmana excel·lent per conèixer una manera de fer les coses original i artesana que permet elaborar uns productes als quals la tecnologia que avui envolta el vi faria oblidar si no fos gràcies a esforços com els que permeten aquesta Fira.