A hores d'ara no seria estrany que estiguessis una mica cansat amb tant bombardeig amb la pròxima arribada del 5G. La guerra entre els EUA i la Xina pel seu control, els nous dispositius que ja comencen a fabricar-se i comercialitzar-se amb la connexió ultraràpida que aporta, la seva arribada a Barcelona... El 5G està per tot arreu però no sembla que tots tinguem del tot clar quines noves aplicacions portaran en els propers anys. Es preveu que les connexions 5G siguin una realitat el 2021 per a un nombre entre 20 i 100 milions d'usuaris, i aquest serà només el començament d'una autèntica revolució que superarà en molt el pas del 3G al 4G que vam viure fa uns anys.

Farem un petit repàs sobre alguns dels usos que, sens dubte, canviaran ben aviat gràcies a l'arribada del 5G.

Cirurgia remota

La baixa latència (és a dir, l'escassíssim i inapreciable temps de resposta) del 5G permetrà als cirurgians operar pacients a milers de quilòmetres de distància mitjançant l'ús de robots. La cirurgia remota proveirà serveis de salut i cures d'alta qualitat a persones que visquin en àrees rurals o apartades, una mica impensable fins ara.

Els cirurgians podran operar des de la seva pròpia consola allà on hi hagi i utilitzar guants calibrats per guiar braços robòtics a través de procediments amb prou feines invasius.

Millor gestió sanitària

Els wereables associats al 5G permetran als pacients monitorar i manejar les seves malalties en temps real. La telemedicina es tornarà més previsora en tant que els metges seran cada vegada més capaços de fer diagnòstics robustos remotament.

Els pacients podran tenir cites amb doctors mitjançant vídeo en alta qualitat i temps real i rebre les prescripcions necessàries a l'instant. Els tècnics de laboratori podran enviar imatges obtingudes durant ressonàncies magnètiques o escàners als especialistes just després que els pacients deixin d'haver-los utilitzat.

Integració en l'internet de les coses

L'internet de les coses es refereix als objectes físics que estan capacitats d'estar connectats a internet i a la comunicació entre ells i altres sistemes. Els estudiants podran, per exemple, utilitzar un permanent sense fil per escanejar informació dels seus llibres de textos o apunts i enviar-los immediatament a formar part dels textos d'un arxiu Word al seu ordinador.

El teu frigorífic podrà oferir-te suggeriments de receptes i permetre't revisar què és el que queda dins d'ell de forma remota i instantània, per saber quan tu vulguis què tens a casa i què et cal comprar.

Els centres escolars milloraran la seva eficiència energètica i reduiran els seus costos gràcies que tindran el seu equipament perfectament interconnectat i optimitzat a les fonts de què depenen.

Un món rural sostenible

Els grangers podran equipar el seu bestiar amb collarets connectats mitjançant 5G per rebre actualitzacions sobre la seva salut, dieta i comportament en temps real. Aquesta informació podrà ser enviada a veterinaris i nutricionistes que determinaran si els animals tenen bona salut.

L'automatització permetrà que la producció agrícola sigui més eficient a base de produir més aliments amb menys terreny i recursos físics addicionals.

Vehicles connectats

Els cotxes es podran obrir i tancar mitjançant sistemes d'autenticació web, de tal manera que l'smartphone i l'smartwatch reemplaçaran per complet el sistema tradicional de claus.

Els conductors de cotxes elèctrics podran utilitzar les dades 5G al seu tauler de control per monitorejar els nivells de bateria de forma remota i buscar així mateix i en qualsevol moment estacions de recàrrega on poder proveir-se.

La tecnologia 5G permetrà incorporar la tecnologia V2X (comunicació del vehicle a qualsevol font), i proveirà els conductors una informació totalment precisa del trànsit tan real com instantani.

Els vehicles autònoms es podran programar des d'un centre de comandaments, optimitzant així el seu acompliment i reduint el trànsit a les carreteres.

Jocs més immersius

Les connexions d'alta velocitat seran un autèntic progrés perquè el joc online i els e-sports es converteixin en modalitats realment immersives per als participants.

Els desenvolupadors de consoles de jocs gràcies al 5G podran traslladar el pes de la seva oferta a subscripcions basades en serveis en el núvol que redueixin el cost i millorin notablement la flexibilitat com a usuari.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat