Ja fa uns mesos que llegim i sentim coses sobre el 5G o la connectivitat 5G. Una nova tecnologia que serà un dels assumptes estrella d'un Mobile World Congress que ja és aquí. Però, què és o en què consisteix el tantes vegades esmentat 5G?

Què és el 5G

Es pot dir que és la connectivitat de cinquena generació per als dispositius mòbils. Un estàndard de telecomunicacions que arriba per millorar l'actual 4G (o 4G LTE) i que no només té a veure amb els mòbils i les tauletes, sinó amb altres aspectes decisius en la transformació digital que vivim, tals com l'internet de les coses, les ciutats intel·ligents i l'eficiència energètica.

Les connexions 4G LTE de què disposem avui dia permeten velocitats de transmissió de dades de fins a 100 megabits per segon en les millors condicions, mentre que les xarxes 5G prometen multiplicar fins i tot per 1.000 les xifres del 4G LTE. Un increment que sens dubte canviarà el panorama de les connexions tal com les coneixem actualment.

Quan estarà disponible el 5G

Les marques de telefonia mòbil més importants ja anuncien que estan treballant en mòbils que incorporin de sèrie aquest nou estàndard, malgrat que la seva implantació no es preveu que arribi massivament fins al començament de l'any 2020. En aquest sentit, les informacions del sector indiquen que la Xina és el país amb les investigacions més avançades en un camp en què rivals com els EUA no volen quedar enrere per la importància que suposa ser el primer a conquerir el mercat de la nova connectivitat.

Algunes dades del 5 G

La velocitat de transmissió de dades que podrà assolir-se amb el 5G serà de fins a 10 gigabits per segon, cosa que serà una millora d'entre 100 i 1.000 vegades de la que tenim amb el 4G LTE. Aquest increment farà possible que una pel·lícula es descarregui en menys de 10 segons.

Així mateix, el 5G permetrà que milers de milions d'objectes es puguin interconnectar entre si. És l'internet de les coses o Internet of Things (IoT).

La Unió Europea ha fet una inversió de 700 milions d'euros en el seu propi grup de treball sobre el 5G i, segons estimen els seus estudis, l'arribada del 5G poduirà un estalvi energètic del 90% respecte al consum d'avui dia.

Finalment, es pot destacar que el paisatge de les antenes de transmissió tal com les coneixem ara canviarà significativament. S'instal·laran molts milers de microantenes (també conegudes com a small cells), que substituiran les grans antenes de telefonia actuals, de manera que la nova xarxa serà considerablement més densa i proveïda de condicions millors per a la connectivitat.