Com pretén compensar Endesa el desastre econòmic que per a As Pontes de García Rodríguez i la seva comarca suposarà el tancament de la central tèrmica que funciona a la localitat des de 1976? De moment, parlen de projectes eòlics, programes de formació i un programa de "captació d'inversions" que podria concretar-se a la instal·lació de fins a dues fàbriques en terrenys de la central.

foto aerea central as pontes

 

Vinculats a Alcoa

Els projectes d'energia eòlica previstos, indica Endesa, estaran vinculats al teixit industrial de la zona i, així, seran (segons la companyia) "decisius per reactivar el complex industrial d'Alcoa a Lugo". Es pot recordar que Alcoa ha tancat ja les plantes d'Avilès i la Corunya i manté una altra a San Ciprián, Lugo en la que la producció d'alumini s'ha de reprendre en els propers mesos. La crisi d'Alcoa, en part, es vincula al caràcter electrointensiu de la indústria de l'alumini i s'espera que, de la mà dels projectes eòlics que vol impulsar Endesa, s'abarateixi el preu de l'electricitat que s'utilitzarà en la planta de Lugo.

Reindustrialització?

Alhora, Endesa assenyala que ha aconseguit ja la "implicació " del grup xinès Sentury Tire –dedicat a la producció de pneumàtics- i de la paperera Ence per instal·lar dues plantes industrials en terrenys de la central. La fàbrica d'Ence, declarada per la Xunta com a projecte estratègic, es dedicaria al reciclatge de paper i cartró, amb els quals es vol produir fibra blanquejada i biomaterials. Endesa també ha indicat que formarà fins i tot 130 persones de la zona perquè es facin servir en aquests projectes. En altres localitats (La Robla, Andorra i Velilla del Río Carrión) que acollien tèrmiques de carbó que han tancat i han estat desmantellades en la seva pràctica totalitat s'han anunciat també diferents projectes. De moment, a As Pontes, l'únic que tenen és un llac on caminis hi havia una mina a cel obert que alimentava de lignit la central i un llistat de bones intencions. Més o menys el mateix (encara que sense llac) que tenen a Velilla, La Robla i Terol. Bo, això i, també, exemples com els de Cercs o Barruelo de Santullán, pobles en els quals el tancament de les mines del carbó va donar pas al no-res.