El tancament de la central tèrmica d'Andorra i el de les mines de lignit que la proveïen ha suposat un duríssim cop per a l'economia aragonesa que, ara, Endesa i el Govern volen atenuar amb inversions en la zona. Parlen, en concret, d'uns 1.500 MEUR que permetrien construir noves plantes eòliques i solars basades|recolzades per sistemes d'emmagatzematge en bateries en la província de Terol que serviran per produir hidrogen verd. Alhora, anuncien també ajuts per a sistemes d'autoconsum i altres projectes paral·lels en sectors com el de la biomassa, l'agricultura i la logística. Servirà per recuperar els més de 600 llocs de treball directes que les mines i la tèrmica generaven fa deu anys i els milers induïts que es van perdre? Veurem, però el cert és que gran part d'aquests projectes es desenvoluparan als terrenys de l'antiga tèrmica, demolida ja en gran part.

termica d'andorra
Tèrmica d'Andorra

A través d'una filial

El desenvolupament de tots aquests projectes serà pilotat per la filial de Endesa Enel Green Power i comportarà el desenvolupament a la província i Terol de diferents plans de capacitació. Es parla, en concret, de fins a 6.300 llocs de treball induïts pels nous projectes, però la xifra directa es queda en 370, segons Endesa. Les plantes solars previstes són set i les eòliques, set més. Totes elles estan assistides per dues plantes d'emmagatzemament en bateries, un electrolitzador que produirà hidrogen verd i, també, un centre de fabricació d'electrolitzadors. La potència total instal·lada serà de 1.800 MW, la qual cosa suposa 700 MW més que els que produïa la tèrmica.

Per tota la província

Els parcs solars i eòlics es distribueixen per tot Terol: hi ha previstes plantes a Albalate del Arzobispo, Híjar, Samper de Calanda, Alcañíz, Alcorisa, la Puebla de Híjar i la mateixa Andorra, entre d'altres. Per als terrenys de l'antiga tèrmica es reserva una fàbrica de dispositius per a energia solar que s'espera genera 40 llocs de treball i en la Puebla de Híjar l'empresa de prefabricats Pretersa ampliarà les seves instal·lacions per atendre les necessitats que generaran tots els projectes activats. A mitjà termini, Endesa indica que pretén instal·lar a la província de Terol un centre de fabricació d'electrolitzadors, una planta de reciclatge de turbines eòliques i una planta de processat d'estelles per a biomassa que utilitzarà part de les antigues naus de la central com a magatzem. Per capacitar el personal que es necessitarà, s'impartiran 300.000 hores de formació als aturats de la província. Mentrestant, Andorra, que tenia 8.898 habitants el 1988, manté avui uns 7.300 i continua baixant. A Utrillas, l'altra gran capital minera turolense, els 4.600 veïns de 1981 són avui 3.000 i en Escolta, on també hi va haver tèrmica i mines, només queden 800 veïns dels 1.500 que hi havia a començaments dels 80. Digui el que digui Endesa, 370 feines fixes són molt pocs per reemplaçar-ne més de 600. El més curiós de tot és que, ahir mateix, l'especialista en energies Ramón Roca saludava totes aquestes inversions en un rotatiu especialitzat en la materia amb un "així es fa la transició justa".